The role of women in nigerian economic development
Nijerya ekonomik kalkınma kadının rolü
- Tez No: 439873
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. NEIL LEWIS ARNWINE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Ekonomik Kalkınma, Tarım, Eğitim, Nijerya, Beşeri Sermaye, Ev halkı, Women, Economic development, Agriculture, Education, Nigeria, Human Capital, Household
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ekonomik faaliyetlere kadınların katılımı Nijerya'da büyük nüfusu ve muazzam katkısına rağmen hala düşük. Kırsal kadınların Tarımsal faaliyetlere öncülük yapma işgücünün yüzde 60-80'ine kadar ve Nijerya gıda arzının yaklaşık yüzde 75'i hasat. Ülkenin gıda güvenliği onların elinde bu yüzden yatıyor. Katkıları nadiren fark edilir çünkü kadınlar tarım ile ilgili karar verme süreçlerinde ya hiç ya da çok az parçası olması ironik. İnsan bir sermaye olarak kabul edilen insan faktörü ekonomik kalkınmanın önemli bir belirleyicisidir. Bu araştırma çalışmaları, ekonomik kalkınmanın ana hedefi yaşam kadın standart geliştirmek için, eğitim ve istihdam olanakları ile bunları sağlamak, kalkınma planları, programları ve ilkeleri içerir. Bu çalışma bu nedenle bir panel veri kullanarak Nijerya EKONOMİK KALKINMADA kadının rolü analiz eder. Diğer tahmin teknikleri desteği (OLS) en sıradan Kare model olan kadınlar özellikle ev halkının genel gelir ve genel olarak Nijerya ekonomisine katkı sağlamaya ölçüde incelemek için kullanılmıştır. Nijerya'da kadın gelir yaşına, yaşadığı yeri, medeni durum, eğitim ve Bölge gibi bazı mikro ekonomik faktörler tarafından belirlendiği bu çalışmada açıktır. Eğitim ancak olumlu ve önemli ölçüde kadının geliri etkileyen en önemli faktördür. Daha fazla eğitim almış bir kadın böylece ekonomiye daha fazla katkı üretmek o kadar çok para kazanırlar. Zorunlu ücretsiz eğitim ve diğer teşvikler uygulayarak, hükümet accord kadınlara öncelik eğitim tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
Women's involvement in economic activities remain low in Nigeria despite their huge population and enormous contribution. Rural women lead in Agricultural activities, making up to 60-80 percent of the labor force and harvesting about 75 percent of Nigeria food supply. Hence in their hands lies the country's food security. Ironical is the fact that women take either no or minimal part in the decision-making processes regarding agriculture because their contribution are rarely noticed. Considered as a human capital, human factor is an important determinant of economic development. In this research work, the major target of economic development is to improve women's standard of living, provide them with opportunities in education and employment, and involve them in development plans, programs and policies. This study therefore analyze the role of women in Nigerian economic development using a panel data. Ordinary least square model (OLS) with the support of other estimation techniques was employed to examine the extent to which women contribute to the general income of the household in particular and the Nigeria economy in general. It is evident from this study that women's income in Nigeria is determined by some microeconomic factors such as age, marital status, education and the region where they live. Education is the most important factor however affecting the women's income positively and significantly. The more education a woman acquire the more income she generate thereby contributing more to the economy. It is recommended that, government accord the education of women a priority by enforcing mandatory free education and other incentives.