Bağlama elemanlarının bilgisayar destekli incelenmesi ve karşılaştırılması
Computer aided analysis and comparison of binding elements
- Tez No: 274759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapıştırıcılar, bindirme bağlantılar, yapıştırma bağlantısı, gerilme analizi, cıvatalı bağlantı, Adhesives, bonded joint, adhesive joint, stress analysis, bolted joints
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Tasarım ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yapıştırıcılar, kaynak ve lehim gibi değişik birleştirme metotlarına alternatif olarak kullanılan malzemelerdir. Bu sebeple, kimyasal ve teknolojik alandaki gelişmelere paralel olarak kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Kullanımının kolay, ekonomik ve avantajlı olması sebebiyle endüstride tercih sebebidir. Günümüzde farklı malzemelere göre değişik yapıştırıcılar imal edilmektedir.Yapıştırıcı ile birleştirilmiş bağlantıların mekanik davranışları, bağlantının geometrik özellikleri ve bağlantıyı oluşturan malzemelerin özellikleri gibi birçok parametreye bağlıdır. Bu durum bağlantının mekanik davranışını tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır. Yapıştırıcı ile birleştirilmiş bağlantıların mekanik davranışını anlayabilmek için birçok çalışma yapılmış ve farklı modeller önerilmiştir.Bu çalışmada, çift tesirli bir bindirme bağlantısında dairesel ve dörtgensel formdaki yapıştırıcı tabakasının, farklı yapıştırıcı tabakası çapı ve yapıştırıcı kalınlıklarının gerilmeler (eşdeğer ve kesme gerilmeler) üzerindeki etkileri incelendi ve grafiksel olarak değişimlerine yer verildi. Çift tesirli bindirme bağlantısının cıvatalı yapılması durumunda, cıvata anma çapının değiştirilmesinin gerilmeler (eşdeğer ve kesme gerilmeler) üzerindeki etkileri incelendi.
Özet (Çeviri)
The adhesives are used as alternative to various joints methods such as weld and solder. For this reason, their use increases together with technology and chemical developments. The adhesives are prefered in the industry, because of using easy, economical and advantageous. Recently, various adhesives are manufactured for different materials.The mechanical behaviour of the adhesively bonded joints depends on many parameters such as the geometrical features of the joint and the features of materials generating it. This dependence complicates the prediction of the overall mechanical behaviour of the joint. In order to understand the mechanical behaviour of adhesively bonded joints, many studies have been carried out and different models have been proposed.In this study, effects of various thickness and various circular and tetragonal adhesive layer form diameter of adhesive for double lap joint on stresses (equivalent and shear stresses) is investigated. Also, effects of various nominal diameters of bolt for double lap joint on stresses (equivalent and shear stresses) is investigated.