Alt ekstremite hareketlerinden yararlanarak enerji üretimi
Energy harvesting by utilizing the movements of lower extremity
  1. Tez No: 274782
  2. Yazar: AYDIN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN OĞUZ KAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji kaynağı, Lityum-iyon batarya, Biyomekanik, DC Jeneratör, Alternative energy source, Litium-ion battery, biomechanics, DC generator
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Tasarım ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde yer değiştirebilir bataryalar kullanıcıların taşıması gereken ağır ve büyük hacimler oluşturabilir. Bu problemi çözmek için, bu araştırmada ilave çaba harcayarak elektrik üreten biyomekanik enerji sistemi tasarlanmıştır.Yürüme, koşma, merdiven çıkma, merdiven inme v.b. Sırasında vücut ağırlığından kaynaklanan kuvvetlerin ve hareket sırasında ortaya çıkan dinamik etkilerin, elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilmelerini mümkün kılacak yeni bir mekanizma tasarlanmıştır. Yapılan mekanizma ile dizin açısal hareket ve hız'ın zamana göre algoritmaları MATLAB yazılım ortamında programlanmıştır.Yapılan tasarımda insan vücudu üzerine bağlantısı yapılarak, taşınması sağlanan basit bir yapı ile hareket-dişli kutusu ve Dc jeneratörden oluşan mekanik enerjiden faydalanarak Elektrik enerjisi elde etmek düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, interchangeable batteries can create heavy and large volumes of weight which users need to carry with themselves. In order to solve this issue, extra effort has been spent on this research to design a biomechanical energy system which produces electrical energy.A new mechanism has been designed to enable production of the electrical energy. To activate this mechanism, various types of parameters can be used. These can be listed such as; walking, running, climbing up and down stairs and etc. As a consequence of these parameters, electrical energy can be obtained with respect to the forces gained by body weight and applied movement.The algorithms have been programmed in MATLAB software environment by cofiguring the mechanism with index of angular movement and speed with respect to time.According to the design, it is aimed to obtain electrical energy by mounting a simple mechanism with a dynamic gearbox and a dc generator on a human body.