Antosiyaninlerin sentezi
Synthesis of anthocyanins
  1. Tez No: 274789
  2. Yazar: ÖZLEM KANTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÜÇÜKİSLAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flavonoidler, Antosiyaninler, Antioksidan, Anthocyanins, Flavonoids, Antioxidant
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Flavonoidler ve antosiyaninler doğal ürün olarak yaygınca bulunurlar. Çoğu antosiyaninler bitkilerin yetişmesinde ve gelişmesinde önemli biyolojik aktiviteler gösterir ayrıca antimikrobiyal, antikanser ve antioksidant özelliklerine sahiptir. Antosiyaninlerin geniş kullanım alanları ve biyolojik öneminden dolayı, doğal ürünlerin bu gruplarının sentezleri için yapılan çalışmalar bilinmektedir.Antosiyaninler bitkiler aleminde yoğun bir şekilde bulunur ve buradan izole edilmiştir.Bu çalışmada, doğal bir ürün olan antosiyaninler ticari olarak kolay elde edilebilir ve ucuz bir bileşik olan benzaldehit türevlerinden, başlanarak sentezlenecektir.
Özet (Çeviri)
Anthocyanin and Flavonoids are widely distributed natural product in plants. Many anthocyanins show biological activities such as antimicrobial, anticancer and antioxidant properties. They play important roles in growing and developent of plants. Despite of the wide occurance and biological importance of anthocyanins, synthetic efforts towards efficient preparation of this group of natural products are rarely reported.Anthocyanins were recently isolated from plants family respectively.In this study, these naturally occuring anthocyanins were synthesized starting from benzaldehyde and acetophenones via aldole condensation.