Anthocyanins and zeolitic imidazole framework-8 based smart food packaging ink
Antosiyaninler ve zeolitik imidazol çerçeve-8 bazli akilli gida ambalaj mürekkebi
- Tez No: 972413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA NESRİN KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antosiyaninler, Zeolitik İmidazol Çerçeve-8, Akıllı Paketleme, Mürekkep, QR Barkod, Anthocyanins, Zeolitic Imidazole Framework-8, Smart Packaging, Ink, QR Barcodes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir kalkınma için atık ve yan ürünlerin kullanılmasını teşvik eden sürdürülebilir çözümler ve stratejiler küresel gıda krizinin üstesinden gelmek için hayati önem taşır. Gıda şirketleri üretim aşamalarında kimyasal ve mikrobiyal kontrol testleri yapsa da, gıda tazeliği genellikle teslimattan sonra takip edilemez. Tüketiciler genellikle gıda tazeliğini“son kullanma tarihine”göre yorumlarlar. Son kullanma tarihi geçmemiş olmasına rağmen, gıda ürünleri tüketiciler tarafından güvenlik ve kalite kaygıları nedeniyle çöpe atılmakta ve bu da küresel gıda israfını arttırmaktadır. Bu nedenle, gıda tazeliği ve kalitesi hakkında bilgi sağlayabilen düşük maliyetli, sürdürülebilir bir akıllı ambalaj sistemi üretilebilirse, gıda zehirlenmesi ve küresel gıda israfı en aza indirilebilir. Bu çalışmada, gıda bozulmalarını izlemek ve izlenebilirliği sağlamak amacıyla kolorimetrik QR barkodlarının basımı için antosiyanin ve Zeolitik İmidazolat Çerçeve-8 (ZIF-8) bazlı bir indikatör mürekkep formülasyonu geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak ZIF-8 nanokristallerinin karakterizasyonu ve sentezi gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, Köpek üzümü (Solanum nigrum L.) kabuğundan antosiyaninlerin ekstraksiyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ardından, mürekkep püskürtmeli yazıcı için mürekkep formülasyonları geliştirilmiş ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi için karakterizasyon testleri yapılmıştır. Son olarak, tüm sonuçlar değerlendirilmiş ve en iyi mürekkep formülasyonu balık örnekleri (istavrit) ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable solutions and strategies that promote using waste and by-products for sustainable development are essential to tackling the global food crisis. Although food companies perform chemical and microbial control tests in production steps, food freshness usually cannot be monitored after delivery. Consumers generally interpret food freshness based on the“expiration date”of foods. Food products are discarded by consumers due to safety and quality concerns, even when their expiration dates have not yet passed, thereby increasing global food waste. Therefore, if a low-cost, sustainable smart packaging system that can provide information about food freshness and quality can be produced, food poisoning and global food waste can be minimized. This study aims to develop an indicator ink formulation based on anthocyanin and Zeolitic Imidazole Framework-8 (ZIF-8) for printing colorimetric QR barcodes to monitor food spoilage and ensure traceability. First of all, the characterization and synthesis of ZIF-8 nanocrystals were performed. Besides that, extraction and characterization of anthocyanins from Black nightshade (Solanum nigrum L.) peel were performed. Then, ink formulations were developed for the inkjet printer, and characterization tests were conducted to determine their physicochemical properties. Finally, all results were evaluated, and the best ink formulation was tested with the fish (horse mackerel) samples.