Aşılı asma çeliklerinin fidanlıktaki vejetatif gelişimi ve randımanları üzerine katlamanın etkileri
Effects of callusing on vegetative development and graft take ratio of grapevine bench grafts
- Tez No: 274920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER DARDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: callusing room, callus, nursery graft take ratio, graft paraffination
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması, Bayramiç-Çanakkale koşullarında Çanakkale Sun Fidan A.Ş. Bayramiç İşletmesi'ne ait asma fidanlığı parselinde yürütülmüştür. Araştırma 2008 yılında yürütülmüş olup Razakı × 5 BB, Victoria × 5 BB ve Alphonse Lavallée × 5 BB aşı kombinasyonlarında, asma fidancılığının önemli bir aşaması olan çimlendirme (aşı kaynaştırması) aşaması uygulanmış (1. uygulama) ve uygulanmamış (2. uygulama) olan aşılı asma çelikleri arasında, fidanlık şartlarındaki vejetatif gelişim ve aşılı asma fidanı randımanları incelenmiştir. Araştırmada; fidanlık randımanı, 1. boy aşılı fidan randımanı, kallus gelişim düzeyi, ana sürgün uzunluğu, yeşil sürgün uzunluğu, ana sürgündeki boğum sayısı, ana sürgündeki koltuk sayısı, ana sürgündeki ortalama koltuk uzunluğu, 2.-3. boğum arası kalınlığı, 5.-6. boğum arası kalınlığı, 9.-10. boğum arası kalınlığı, diğer tomurcuk sürgünlerinin sayısı, diğer tomurcuk sürgünlerinin uzunluğu, diğer tomurcuk sürgünlerinin boğum sayısı, diğer tomurcuk sürgünlerinin koltuk sayısı, anaç kalınlığı, aşı noktası kalınlığı, yan kök sayısı, dip kök sayısı, yaprak toplam ağırlığı, yaprak sap ağırlığı, klorofil a, klorofil b, toplam klorofil, stoma eni, stoma boyu, stoma adedi ve yaprak alanı parametreleri incelenmiştir. Bu araştırma ile fidancılık işletmelerinin aşı materyallerinin yeterli, ancak çimlendirme (kaynaştırma) odası yer ve süresi ile ilgili sıkıntılarının olduğu bazı yıllarda, aşılı çeliklerin birinci parafine müteakip yapılacak olan ikinci bir parafin uygulamasının ardından, katlama işlemi uygulanmadan fidanlık parseline doğrudan dikimlerinden olumlu sonuçlar alınabileceği ortaya konulmuştur. Benzer çalışmaların, farklı çeşit × anaç kombinasyonlarında denenmesinin faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This master thesis study was conducted in the nursery plots of Sun Fidan Inc. located at Bayramiç, Çanakkale. Vegetative development and graft take ratio of bench grafted cuttings of Razakı, Victoria and Alphonse Lavallée on 5 BB rootstock were determined under the conditions whether a callusing room was used. In the study, following parameters were examined; graft take ratio in the field, first class grafting percentage, callusing level, matured primer shoot length, green primer shoot length, number of nodes and summer lateral shoots on the primer shoot, mean length of lateral shoots, diameter between nodes of 2.-3., 5.-6. and 9.-10., number and length of secondary-tertiary shoots, number of nodes and lateral shoots on secondary-tertiary shoots, thickness of rootstock and graft point, number of main and lateral roots, leaf total weight, petiole weight, leaf area, contents of cholorophyll a, b and total chlorophyll. At the end of this study, it was determined that when nurseries are in deficit of callusing room and time, grafted cuttings could be directly planted in the field following two paraffination applications and positive result could be obtained. Similar studies should be carried out with different rootstock × cultivar combinations.