Mobil telefonlarla mobil öğrenme üzerine bir araştırma ve örnek uygulama
An investigaion and a sample apllication on mobil learning with mobile telephons
  1. Tez No: 275121
  2. Yazar: ZEHRA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NOVRUZ ALAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil cihazlar, mobil öğrenme, uzaktan eğitim, e-eğitim, m-eğitim, Mobile devices, mobile learning, distance education, e-learning, m-learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mobil teknolojilerde son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler göz önüne alındığında web tabanlı uzaktan eğitimde mobil teknolojilerin kullanımının yaygınlaştığı görülmektedir. Artık uzaktan eğitim mobil cihazlar üzerinden yapılır hale gelmiştir. e-Eğitim m-eğitim olarak değişmektedir. Bu değişime uygun olarak da ülkemizde ve dünyada mobil öğrenme uygulamaları yapılmaktadır.Bu çalışmada mobil öğrenme (m-öğrenme) kavramı ele alınarak, mobil öğrenmenin tarihsel gelişimi çerçevesinde bugüne kadar yapılan mobil öğrenme metotları incelenmiş, bu metotlarla kullanılan teknolojiler avantaj ve dezavantajları ile anlatılmıştır. Mobil cihazların gelişen özellikleri, hemen hemen her bireyin mobil telefonlara sahip olması ile bu teknolojinin eğitim alanında da verimli ve etkin kullanılmak istenmesi bu çalışmanın oluşmasında etkendir. Mobil öğrenme çeşitli sebeplerden dolayı eğitimine, eğitim kurumları dışında da devam etmek isteyen öğrencilere kaliteli, etkin ve verimli bir eğitim vermek için iyi bir uzaktan eğitim yöntemi olarak görülmektedir.Dünyada birçok uygulama örneği olan mobil öğrenme, TUENA (Türkiye Ulusal Enformasyon Altyapısı Planı), Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003?2023 Strateji Belgesi, e-Avrupa 2005 Hareket Planı ve e-Dönüşüm Türkiye Proje raporları ile resmilik kazanmış olsa da eğitimde mobil teknolojinin etkin ve verimli kullanıldığı, öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, pedagojik olarak yeterli, yaygın kullanıma sahip bir örneği bulunmaktadır. Bu eksikliklerden yola çıkılarak yürütülen bu çalışmada, mobil öğrenme sürecine ilişkin bir eğitim ortamının geliştirilmesi için gerekli standartlar pedagojik standartlar da temel alınarak adım adım anlatılmıştır. Bu standartların uygulanabilirliğini göstermek amacı ile gerçekleştirilebilir bir web tabanlı mobil öğrenme uygulması tasarlanmıştır. Bu uygulamanın hazırlanması aşamasında tezde belirtilen tüm gerekliliklerin uygulamada bulunmasına dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there have been great development at mobile Technologies. Considering that fact, making use of the developments at the field of web based distance education and using different educational environments will be useful for increasing the quality of education.In this study, discussing m-learning concept, the m-learning methods used until now are searched, in the framework of m-learning's historical development. Also, advantages and disadvantages of the technologies which are compatible with this methods are explained.As a result of improved features of mobile devices and the situation of almost everybody has a mobile phone, mobile technologies are also wanted to be used in education as actively and efficiently. These are the factors of this study. M-learning provide opportunity to the who wanted to continue their education outside of educational institutions because of various reasons.The m-learning that has numerous examples at practice in world, turned into a formal status with TUENA (Plan of Turkey?s National Information Infrastructure) that aimed to use m-learning, 2003-2023 Strategy Document, e-Europe 2005 Act Plan and e-Transformation of Turkey Project reports. But, there is still no mobile learning environment in our country which is sufficient as pedagogical that can meet the needs of teachers and pupils. Taking into account this insufficiency, the standards of the improvement of educational environment about m-learning process are designated by regarding learning methods and techniques. To obtain the applicability of these standards, a feasible mobile education application has been designed. In the designing stage of this application, it is regarded to use all the requirements stated in the thesis.