Sürdürülebilir broyler ebeveyn üretimi
Sustainable broiler parent stock production
  1. Tez No: 275320
  2. Yazar: BEYHAN YETER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER CAMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir etçi damızlık, sentetik ebeveyn hattı, kuluçkalık yumurta, etlik piliç, Sustainable broiler parents, synthetic breeder line, hatching egg, broiler chick
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada ticari ana ve baba hatlarından geliştirilen sentetik hattın, ticari hatla ebeveyn ve etlik piliç performansı bakımından karşılaştırması amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak kontrol (ticari hat, TK) ve deneme (sentetik hat, SH) gruplarından 800'er dişi ve 80'er erkek civciv 4 tekerrürlü yer bölmelerinde büyütülmüş ve 50. haftalık yaşa kadar yumurta verim özellikleri belirlenmiştir. Büyütme döneminde 23 hafta yaşa kadar canlı ağırlık, üniformite ve yem tüketimleri belirlenmiştir. Yumurtlama döneminde ise cinsel olgunluk yaşı, yumurta verimi, kuluçkalık yumurta oranı ile ölüm ve ayıklama oranları saptanmıştır. TK ve SH gruplarından alınan yumurtalar kuluçkaya konularak kuluçka özellikleri ortaya konulmuştur. Bu yumurtalardan çıkan civcivler 3 tekerrürlü olarak etlik piliç özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır.TK ve SH grubu dişiler büyütme döneminde 9.91 ve 9.87 kg/hayvan yem tüketmiş; % 6.5 ve 7.3 oranında ölüm ve ayıklama oranı, %87 ve %85 üniformite ve 23. haftada 2846 ve 2753 g canlı ağırlığa sahip olmuşlardır (P>0.05). Erkekler aynı sırayla %9.5 ve 10.8 oranında ölüm ve ayıklama oranı ile 23. haftalık yaşa kadar 11.1 ve 11.3 kg yem tüketmişlerdir.TK ve SH grubu dişi ebeveynler %5 yumurta verimine sırasıyla 26 ve 25. haftalık yaşta; pik yumurta verimine ise 35 ve 32. haftalık yaşta ulaşmışlardır. TK ve SH'nın 50 haftalık yaşa kadar sırasıyla % 5.7 ve % 6.0 ölüm ve ayıklama oranı, % 84.5 ve %83.8 pik yumurta verimi, 125 ve 128 adet yumurta verimi (P0.05) olarak tespit edilmiştir. TK ve SH ebeveynlerinden elde edilen 39.7 ve 37.7 g (P0.05) olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak, sürdürülebilir etlik piliç üretimi için ticari ana ve baba hatlarından elde edilen yeni hatların kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, synthetic line improved from commercial male and female lines were compared with commercial line with respect to breeder performance and broiler performance. As animal material, 800 female chicks and 80 male chicks for each commercial (TK) and synthetic line (SH) with 4 replications were reared on the floor and their egg production parameters were determined until 50 th week old. In growing period, body weight, uniformity and feed allowances of chicks were recorded until 23rd week old. In breeding period, puberty age, egg production, hatching egg production, mortality and separation rates were determined. Hatchability rate as determined for TK and SH eggs. Health chicks obtained from TK and SH were used for testing their growth performance in three replicates.Feed consumptions were determined as 9.91 and 9.87 kg per chick, mortality and separation rate as 6.5 % and 7.3 %, uniformity rate as 87 % and 85 %, body weight at 23 week old as 2846 and 2753 g per chick were determined in TK and SH group, repectively (P>0.05). Male chicks in TK and SH showed 9.5 % and 10.8 % mortality and separation rate with 11.1 and 11.3 kg feed intake until 23 week age. TK and SH females reached 5 % egg production level at 26 week and 25 week old and reached peak egg production at 35 week and 32 week old, respectively. When hens reahed to 50th week old, they showed 5.7 % and 6.0 % mortality and separation rate, 84.5 % and 83.8 % peak egg production, 125 and 128 total eggs per hen (P0.05) respectively in TK and SH eggs. The obtained broiler chicks (weighing 39.7 and 37.7 g, P0.05) broiler diet until 42 day old and reached 2481 and 2375 g body weight (P0.05). In conclusion, new broiler parent stocks obtained from commercial female and male lines can be used alternative broiler breeder source for sustainable broiler chick production.