Güneş enerjisi ve atık ısı kullanılarak termoelektrik modül ile deneysel elektrik üretimi
- Tez No: 275372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KEÇECİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoelektrik, Termokupul, Soğutma, Isıtma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Termoelektrik soğutma; iki farklı metal telin uçları birleşmesiyle oluşan sisteme elektriksel akım verildiğinde telin uçlarında sıcaklık farkı oluşması olayıdır. Bu sistemlerde yarıiletken (semi kondüktör) malzemeler kullanılır. Soğuk uç tarafından absorbe edilen ısı Termokupul' dan geçen elektrik akımını yardımıyla sıcak tarafa pompalanır. Bu sistemlerde, yüzeyler arası 100 0C sıcaklık farkı oluşturabilmektedir. Termoelektrik sistemler birçok ısıtma ve soğutma uygulamaları için kullanılabilir.Bu çalışmada Termoelektrik modülün yüzeyleri arasında sıcaklık farkı oluşturularak, gerilim elde edilmiştir. Elde edilen gerilim ve sıcaklık farkı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu incelemelerde modül yüzeyi arasındaki ısı geçişini engellemek, soğuk yüzeyi daha fazla soğutmak, modül boyutlarını büyütmek gibi işlemlerle üretilen gerilimin arttığı görülmüştür.Sistemin yaygınlaştırılması ve termoelektrik modüllerin geliştirilmesi ile doğal çevrenin ve diğer kaynakların(güneş- jeotermal vs.) ısılarından faydalanılabilir.Enerji ihtiyacının artarak devam ettiği günümüzde, termoelektrik üretim yeni bir enerji kaynağı konumundadır.
Özet (Çeviri)
Thermoelectric refrigeration is to be of the temperature difference when a current is passed through the junction of two dissimilar materials. Semiconductor material are used in the thermoelectric refrigeration. Heat absorbed at the cold junction is pumped to the hot junction by passing through of electric current from thermocouple. This systems can carry out 100oC temperature difference between plates. Thermoelectric systems can be used in the applications of heating and cooling.In this study, cerating the temperature difference between the thermoelectric module surfaces, voltage was obtained. Analysed the relevance between the temperature difference which is created and the obtained voltage.İn this invstigations, to prevent the heat transfer between the module surfaces, make the cold surface further cool, to enlarge the size of module and such as transactions were fonud to incrase the produced voltage.With dissemination of the system, development of thermoelectric modules, the waste heat in natural environment and the other source (Sun, Geothermal) can be useful.Recently energy necessary is increasing, so thermoelectric production can be that a new energy source.Key Word: Thermoelectric, Thermocouple, Cooling, Heat