Saccharomyces cerevisiae'dan glukan eldesi
Extraction of glucan from Saccharomyces cerevisiae
  1. Tez No: 275810
  2. Yazar: CANDAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. REZAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, NaOH, protein, yag, kül, glukan, saflastırma, Saccharomyces cerevisiae, NaOH, protein, lipid, ash, glucan, purification
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalısmada atık ekmek mayası Saccharomyces cerevisiae'dan -glukanizolasyonu ve saflastırılması amaçlanmıstır. Bu amaçla, atık ekmek mayasına farklıNaOH konsantrasyonları (0.25, 0.50, 0.75, 1.00, 1.50 N), ekstraksiyon sıcaklıgı (65,70, 80, 85, 90°C), süresi (30, 60, 90 dakika) ve yıkama sayıları degistirilerek proteingiderimi en iyi olan yöntem belirlenmis ve taramalı elektron mikroskobu (SEM)görüntüleri çekilmistir. Seçilen yöntemle farklı uygulamaların protein giderimlerikarsılastırılmıs, en düsük protein degerini veren uygulamalar arasında kül, yag veverim degerleri kıyaslanmıstır. Tüm farklı uygulamalar için -glukan degerleri tespitedilmis ve saflık oranları degerlendirilmistir.Sabit sıcaklık ve süredeki hücre parçalanması sonucunda kontrol ve 0.25 N NaOHkonsantrasyonlu gruplar ve digerlerinin protein degerleri arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farka rastlanmıstır. Endüstriyel boyutta -glukan eldesinin yapılacagıdüsünüldügünde, maliyet faktörleri de göz önüne alındıgında 0.50 N NaOHkonsantrasyonu en uygun konsantrasyon olarak seçilmistir. Daha fazla proteingiderimi için 0.50 N NaOH konsantrasyonu sabit tutularak farklı sıcaklık, süre veyıkama islemleri uygulanmıstır. Sıcaklık, bekletme süresi ve yıkama sayısı arttıkçaprotein degerinin düstügü görülmüstür. 90°C sıcaklıkta 2 kez yıkanıp 60 dakikabekletilen grubun optimum protein giderimini sagladıgı tespit edilmistir. Farklıuygulamalar sonucunda ise kontrol grubuna göre tüm protein degerlerindeki degisimanlamlı bulunmustur. 0.50 N NaOH konsantrasyonunda 90°C sıcaklıkta 60 dakikabekletilmis grup en yüksek yag (% 13.01) ve verim (%10.29) oranlarına sahipkenpatent prosesi uygulanmıs grubun bu degerlerinin (yag; %4.62 ve verim; %6.29)düsük oldugu tespit edilmistir. Aksine kül miktarındaki en yüksek orana (%5.6)patent prosesi uygulanmıs grupta rastlanmıstır. Kontrolde %20.35 olarak belirlenen-glukan degeri otolizlenmis grup hariç uygulama çesidine göre farklılıkgöstermistir. 0.50 N NaOH konsantrasyonunda otolizlenmis grubun -glukan miktarıen yüksek iken (%57.69) sadece otolizlenmis grupta en düsük (%22.91) olarakgörülmüstür.Ekmek mayasından -glukanın izolasyonunda NaOH konsantrasyonu, ekstraksiyonsıcaklıgı, süresi, yıkama sayısı ve uygulama basamaklarına göre protein içeriginin vedolayısıyla da -glukan saflıgının degistigi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, isolation and purification of -glucan from waste baker?syeast Saccharomyces cerevisiae is aimed. For this purpose, the best method forprotein elimination is determined by altering NaOH concentration (0.25, 0.50, 0.75,1.00, 1.50 N), extraction temperature (65, 70, 80, 85, 90°C), period (30, 60, 90minutes) and the number of elution were determined and the images of scanningelectron microscope (SEM) were taken. With the chosen method, proteineliminations of different applications were compared. Then the ash, lipid and yieldvalues were compared among the applications in which the least protein values wereprovided. For all different applications, -glucan values were determined and purityratios were evaluated.With the result of cell deterioration in stable heat and period, a statistical meaningfulchange is found between control group and the groups with 0.25 N NaOHconcentrations and others? protein values. Considering making -glucan output inindustrial size, and cost factors, 0.50 N NaOH concentration was chosen as the mostsuitable concentration. For more protein elimination , different temperature, periodand elution processes were applied with stable 0.50 N NaOH concentrations. It isseen that when temperature, extraction time and elution numbers were increased,protein values were decreased. The group which was kept 60 minutes after 2 timeselution at 90°C were chosen as the most suitable sample. As the result of differentapplication results, according to control group, the change of all protein values werefound meaningful. The group that were kept 60 minutes at 90°C within 0.50 NNaOH concentrations the highest lipid ratio (13.01 %) and highest yield ratio (10.29%), The value of the groups in which patent process is applied were found low(lipid; 4.62 % and yield; 6.29 %). On the contrary, the highest ratio (5.6 %) in ashquantity is found in the group that patent process was applied. -glucan value thatwas defined as 20.35 % in the control showed differences according to applicationtypes except for autolyzated group. While the -glucan quantity was the highest(57.69 %) in autolyzated group with 0.50 N NaOH concentrations, it was seen as theleast (22.91 %) in only autolyzated group.In the isolation of -glucan from baker?s yeast, it is seen that protein ingredients andtherefore -glucan purity are changed according to NaOH concentration, extractiontemperature , period, and number of elution and application steps.