AA7075 ve AA5754 alüminyum alaşımların sürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile kaynak edilebilirliğinin incelenmesi
Investigation of joinability AA7075 And AA5754 aluminum alloys by friction stir welding method
- Tez No: 276131
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK KÜÇÜKÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme Karıştırma Kaynağı, AA 5754H22, AA7075T651, Friction Stir Welding, AA 5754H22, AA7075T651
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, AA 5754H22 ve AA 7075T651 alüminyum alaşımları sürtünme karıştırma kaynak tekniği (SKK) kullanılarak alın alına birleştirilmiştir. Gerçekleştirilen kaynak işlemi, karıştırıcı uç dizaynı, takım dönme hızı ve takım açısı sabit tutularak farklı ilerleme hızları ve takım baskı kuvvetleri altında gerçekleştirilmiştir. Birleştirilen numuneler, mikrosertlik, metalografik, çekme ve eğme deneyleri yardımıyla incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, AA5754H22 ve AA7075T651 alüminyum alaşımlarının başarılı bir şekilde sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirildiğini göstermiştir.Yapılan değerlendirmede artan baskı kuvvetinin birleştirilen malzemelerin sertlik ve mukavemetlerinde önemli bir değişiklik gözlenmezken kırılma mekanizmalarında belirgin farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, AA 5754H22 and AA7075T651 aluminum alloys are joined in the butt manner by using friction stir welding process. Welding process is realized by fixing the stirring pin design, the speed of rotating tool and the angle of tool, however the different travel speeds and tool impress forces are applied. The joined samples were investigated by the methods of micro hardness, metallographic and tensile test. Results of this study indicate that AA5754H22 and AA7075T651 aluminum alloys were successfully joined by friction stir welding. In this assessment, although not much change has occurred on the values of tensile stress and hardness depending on the amount of impress force, some diversity was observed in the fraction mechanism.