Yük garı statik hesabı ve düğüm noktalarının analizi
Statical analyses of a freight terminal and connections
  1. Tez No: 276143
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Çelik Yapıların Tasarımı, Kafes Kiriş, Bağlantı, Düğüm Noktası Tasarımı, Steel Structures, Design of Steel Structures, Lattice Girder, Connection, Joint Design
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yakın geçmişte inşa edilen bir yük garında meydana gelen çatlakların oluşum nedeninin araştırılması, yapılan çalışmanın ana temasıdır. Çalışmaya konu olan yük garı 76 m genişliğinde ve 137 m uzunluğundaki bir alanda inşa edilmiştir. Ana yapı, dış kolonlardan, iç temel kafes kirişlerine uzanan tali kafes kirişlerini içeren 2 bölümlü çelik bir yapıdır.Bilindiği gibi, bir yapı kullanım ömründeki tüm koşullar altında güvenli olmak için tasarlanmalıdır ve kullanım ömrü boyunca `kullanılmaz' hale gelmemelidir. Bu şu anlama gelir ki, yapı çökme, çatlak ve diğer göçme risklerinden arınmış olmalıdır. Bu çalışma için seçilen yapının, kafes kirişlerinde çatlaklar meydana gelmiştir. Bu çatlaklar ağırlıklı olarak bağlantı levhalarında gözlemlenmiştir. Bu tez çalışması kapsamında, aşağıdaki sorunlar detaylı olarak tartışılmıştır:?Yapının yapıldığı dönemdeki standartlar göz önüne alınarak, çelik yapının statik tasarımının denetlenmesi.?Çelik yapının güncel standartlara göre tasarımı ve sonuçların yapının yapıldığı dönemdeki standartlar ile karşılaştırılması.?Genel tasarım modelleri kullanılarak kafes kirişlerin bağlantılarının analizi ve yetersiz düğüm noktalarının geliştirilmesi için önerilerin sunulması.
Özet (Çeviri)
The main theme of the study carried out is to investigate the reasons of the cracks having occured in a freight terminal which has been built recently.The freight terminal in the study in question has been built in 76 m wide and 137 m long area. The main structure is a two bay steel construction consisting of secondary lattice girders, which span from outer columns to inner main lattice girders.It is well known that, the structure should be designed to be safe under all conditions of its useful life and it should not become `unserviceable? during its lifetime. That means, structure should be free from risk of collapse, cracks and the other failures. The construction chosen for this study has lead to failures (cracks) in the lattice girders. These failures can mainly be recognized in the junction plates. In the scope of this thesis, following issues are discussed in detail:?Verification of a static design of the main steel structure with regard to the standards which were to be applied at the time the structure was build.?Design of the steel structure taking the current standards into account and comparison with the result of the calculation using the older standards.?Analysis of the connections of the lattice girders using common design models and proposals for the improvement of the insufficient joint design.