Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü çalışanlarının rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
The study on determination of recreational tendency and demands of personnel at Eğirdir Horticultural Research Institute
- Tez No: 276319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTAÇ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Boş Zaman, Eğilim ve Talep, Eğirdir İlçesi, Recreation, Leisure Time, Tendency and Demand, Eğirdir District
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli kamu çalışanlarının boş zamanlarına ilişkin düşünceleri, rekreasyonel aktivite seçimlerini etkileyen kişisel özellikleri, en çok katıldıkları rekreasyonel etkinlikler, katılım süresi ve sıklığı gibi aktivite katılım özellikleri incelenmiştir. Rekreasyonel eğilim ve taleplerin belirlenmesi amacıyla kamu çalışanları için hazırlanan anket formları, ?yerinde anket yöntemi? kullanılarak toplam 112 personele uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ?oransal yöntem? kullanılmıştır.Eğirdir ilçesindeki rekreasyon alanlarında tespit edilen sorunlar; alt yapı yetersizliği, çevre kirliliği, bakımsızlık ve çevre düzenlemesinin yapılmamış olmasıdır. Bu sorunlar, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının öncülük etmesi, reklâm ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi, mevcut turistik ve kültürel değerlerin restore edilmesi ile çözülebilir. Enstitü çalışanlarının gün içinde ve hafta sonlarında yeterli boş zamana sahip olduğu ve rekreasyonel etkinliklerin kendilerine sağlayacağı katkıların bilincinde oldukları görülmüştür. Bu anlamda çalışanlar, belirli periyotlarda ve düzenli olarak gerçekleştirilen, geniş katılımlı sosyal aktiviteler olarak nitelendirilebilecek (piknik, teknik ya da turistik amaçlı gezi, yemekli toplantı, sinema günleri vb.) organizasyonları talep etmektedir. Enstitü çalışanları, bu tür aktivitelerin iş verimlerini ve çalışma performanslarını artıracağını, personel arasında dayanışma ve kaynaşma ortamı sağlayacağını ve sonuçta sadece kendilerinin değil tüm kurumun kazançlı çıkacağını düşünmektedir. Bu noktadan hareketle, kurum tarafından rekreasyonel faaliyetlere yönelik etkinlik ve organizasyonların düzenlenmesi, enformasyon birimine konuyla ilgili olarak aktif görev verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study were examined the thoughts of leisure time, the personal characteristics that affect choice of recreational activity, the most attendance in recreational activities and activity participation characteristics such as duration and frequency of public officials, which working at the Eğirdir Horticultural Research Institute. The questionnaire, prepared for public officials in order to determine recreational trends and demands, was applied total 112 personnel by ?on site survey method?. Original data were obtained from questionnaire was evaluated with ?rational method?.Recreation problems which more determined in Eğirdir district, identified as lack of infrastructure, environmental pollution, neglected area and lack of environmental care. In order to solve this problem, to lead of municipalities and civil society organizations, emphasis on advertising and promotional efforts and touristic and cultural values must be restored. Institute employees have enough free time during the day and at weekends and they are aware of the contributions of recreational activities. In this meaning, employees are demanding with broad participation of social organizations (picnic, technical or sightseeing, diner party, movie times etc.) which carried out periodically and regularly. Institute employees are think such activities will improve work efficiency and work performance, solidarity and cohesion among the staff and ultimately not only all the institutions that they would gain. Starting from this point on, regulation of events and organizations for recreational activities by Institute and to give active duty to information department on the subject as a unit is recommended.