SCADA sistemi kulanara petrol depolama ve dağıtım hatlarının kontrolü ve otomasyonu
SCADA system using oil storage and distribution lines control and automation
- Tez No: 276367
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: SCADA, PSS, RS232, Veri toplama ve denetleme kartı, SCADA, PSS, RS232, Data collection and control card
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bilgisayar ile kontrol günümüzde birçok uygulaması bulunan bir alandır. Bunların içinde en çok kullanılan ve son yıllarda çok popüler hale gelen SCADA?dır. SCADA sistemleri kazancın ve kalitenin artması, insan faktöründen kaynaklanan hataların en aza indirilmesi, iş takibi kolaylığı, iş kazalarının aza indirilmesi gibi birçok avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada petrol depolama ve dağıtım boru hatları SCADA sistemi vasıtasıyla izlenmiş ve kontrolü ele alınmıştır. Buna örnek olarak bir proje gerçekleştirilmiştir. Projenin ana ihtiyaçları sırasıyla aşağıda verilmiştir: Yazılım: Bu sistem için yazdığımız PSS (petrol SCADA sistemi) yazılımı Visual Studio Programı vasıtasıyla yazılmış bir yazılımdır. PSS yazılımı gerçek zamanda çoklu görev ve süreç denetim işlevini sağlamaktadır. PSS yazılımı bilgisayar ekranları üzerinde, aynı anda birden fazla görüntü penceresi açarak yüksek çözünürlüklü, animasyonlu renkli grafik ekranları kullanıcılara sunmaktadır. PSS yazılımı sistem ile ilgili (grafik yetenekleri, veritabanı, alarm yönetimi, güvenlik yönetimi, arşivleme ve raporlama) yeteneklerine sahiptir. Donanım: Sistemin donanım kısmı ise merkez donanım ve saha donanımdan oluşmaktadır. Merkez donanım (bilgisayar, yazıcı, USB to RS232 bağlantı kablosu) cihazlardan oluşmaktadır. Saha donanım ise ( veri toplama ve kontrol kartı, pompa, elektrik vana, petrol seviye sensoru, dijital sensor) cihazlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Control with computer is an area has many applications at present. In these, SCADA is the one mostly used and has been very popular in recent years. SCADA systems prove many advantages as increasing income and quality, minimizing the mistakes realized by the human factor, following up work easiness minimizing the work accidents. At this study, petrol storing and delivery pipe lines have been watched by SCADA systems and assumed the control of them. A project has been realized as sample to this. The main needs of the project have been given by rank below: Software: The PSS (Petrol SCADA System) software that we have written for this system is a software that has been written with Visual Studio Program. PSS software is proving multiple duty and period control function at the real time. PSS software is presenting high resolution, with animation color graph screens to the users by opening more than one video window at the same time. PSS system graph ability, database, alarm management, security management, archiving and storing abilities about system. Hardware: The hardware part of the system consists of central hardware and field hardware. Central hardware consists of computer, printer, USB to RS232 connection cable devices. Field hardware consist of data collection and control card, pump, electricity valve, petrol level sensor, digital sensor devices.