Telsiz duyarga ağlarında iletişim protokol uygulamaları
Communication protocol implementations in wireless sensor networks
- Tez No: 276379
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ERCİYEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Telsiz duyarga ağları, bütçe tabanlı kümeleme, Wireless sensor networks, budget based clustering
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde, dağıtık ağlarda kullanılan iki iletişim protokolünün uygulaması yapılmış ve telsiz duyarga ağları için önerilen bütçe tabanlı kümeleme algoritmalarından ?Adil ve Esnek Bütçe Tabanlı Kümeleme Algoritması?'na dinamik kümeleme ve yönlendirme uygulanarak kümeleme başarımındaki artış incelenmiştir.Tezde telsiz duyarga ağları hakkında verilen özet bilgi ardından duyarga cihazlarda kullanılan TinyOS işletim sistemi ve benzetim ortamı TOSSIM hakkında kısa bilgi verilmiş, literatür özeti olarak, önerilen kümeleme algoritmalarından öne çıkanlar incelenmiş ve birbirlerine göre üstünlükleri karşılaştırılmıştır. Bir sonraki bölümde, TOSSIM'de dağıtık ağlarda kullanılan iki protokolün benzetimi yapılmış ve sonuçları verilmiştir. Tezin sonraki bölümünde ?Adil ve Esnek Bütçe Tabanlı Kümeleme Algoritması?'na yapılan dinamik kümeleme ve yönlendirme katkısı tanıtılıp, örnek bir uygulama verilmiştir. Daha sonraki bölümde ise önerilen katkıların benzetim sonuçları alınarak, baz alınan algoritmaya getirdiği kümeleme performans artışı, çeşitli ölçümler ve metrikler için karşılaştırılmıştır. Tezin son bölümünde ise tezde önerilen yöntemlerin getirileri tartışılmış, konu üzerine yapılabilecek iyileştirmeler ileriki çalışmalar olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two distributed communication protocols are implemented and dynamic clustering and directed clustering techniques are applied to ?Fair and Flexible Budget Based Algorithm?, one of the most effective budget based clustering algorithm, and clustering success is studied comparatively.Firstly, summarized information is given about wireless sensor networks. Then, TinyOS operating system which is used in sensor motes and its simulation environment TOSSIM are introduced. Adding that, as a literature summary, popular clustering algorithms are introduced and compared for their efficiency in the same section. In the following section, two distributed network protocol simulations, held in TOSSIM and their results are given. Then in the next section, dynamic clustering and directed clustering contributions to ?Fair and Flexible Budget Based Algorithm? are introduced and these contributions are shown in a sample application. In the next section, performance evaluation is held for contributed algorithm comparing to base algorithm for various measurements and metrics. Finally, proposed contributions of this thesis are discussed and some enhancements are stated as future work.