Sulak alanların tarımsal amaçlı kullanılmasının yarattığı çevre sorunlarının amik gölü örneğinde irdelenmesi
Analysis of enviromental problems caused by drainage of wetlands for agricultural purpose amik lake case study
- Tez No: 276405
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amik Gölü, sulak alan, çevresel değişim, alan kullanımı, Amik Lake, wetland, environmental changing, land use
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sulak alanlar, tarih boyunca birçok medeniyetin üretkenliklerinden faydalandıkları, içinde ve çevresinde barındırdığı canlı türleri ile bu toplumların önemli bir parçası olmuşlardır. Günümüzde de geçmişte olduğu gibi Dünya nüfusunun büyük bir bölümünün sulak alanlara yakın bölgelerde bulunmaktadır.Türkiye, günümüz itibariyle; 13 tanesi resmi olarak Ramsar Alanı ilan edilen, 76 (1.295.546 ha.) Ramsar Alan özelliği taşıyan toplam 250'den fazla sulak alana sahip bir ülkedir. Dünyanın birçok yerinde 1800'lü yılların son çeyreğinde başlayan ve başlangıçta sıtma mikrobu taşıyıcısı olan Anofel sivrisineğinin yaşam alanlarını yok etmeyi amaçlayan sulak alan kurutma çalışmaları, ilerleyen zamanlarda tarım, yerleşim, sanayi, yol yapımı ve sel baskınlarına engel olma gibi farklı amaçlarla devam etmiştir. Bugün sahip olduğumuz sulak alanlardan daha fazlası (1.300.000 ha.) son 60 yıllık süreçte yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı kurutularak faklı amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Kurutulan sulak alanlardan bazıları; Amik, Gavur, Emen, Ladik, Avlan, Suğla, Ketsel, Efteni, ve Simav Gölleri ile Sarısu, Karagöl, Sarısu, Aynaz ve Karasaz bataklıklarıdır.Bu çalışmada 1954-1975 yılları arasında tarımsal amaçlı kullanım için kurutulan Amik Gölü sulak alanında meydana gelen çevresel sorunlar; bölgenin iklim durumu, doğal bitki örtüsü, yaban hayatı, nüfus, yerleşim, tarım, topografik yapı, hidroloji, alan kullanımları, vb. doğal ve kültürel yapıya ait kriterler baz alınarak irdelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Many civilizations made use of the productivity of the wetland areas through history and these areas became an important part of these civilizations with housing many species. In our day, a big part of the world population lives around the wetland areas as it was in the past.Turkey has more than 250 wetland areas out of which 76 (1.295.546.ha) areas have the specialities of Ramsar site and 13 areas of them are formally Ramsar site. Draining wetlands, which started through the last quarter of the 1800s around the world with the aim of destroying the habitats of Anofel mosquito that was the vector of malaria, continued with different aims like agriculture, settlement, industry, road construction and hindrance of flood later on. In the last 60 years of time, more then 1.300.000 ha. of wetland areas have been drained because of the causes above and started to be used for different aims. Some of the wetland areas which have been drained are; Amik, Gavur, Emen, Ladik, Avlan, Suğla, Ketsel, Efteni, Simav lakes and Sarısu, Karagöl, Aynaz, Karasaz marsh areas.In this study, the environmental problems which occurred as a result of draining the Amik lake for agricultural aims between 1954-1975, the areas? climatic situation, natural flora and fauna, population, settlement, agriculture, topographical structure, hydrology, usage of the land, natural and cultural structure will be tried to examined by taking some criteria into consideration.