Düşük protein ve enerji içeren yemlerin çipura (Sparus aurata L., 1758) balıklarının gelişimi üzerine etkisi
Effect on including low protein and energy feeds on growth of seabream (Sparus aurata L., 1758)
- Tez No: 276416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sparus aurata, düşük protein, düşük lipit, düşük enerji, Sparus aurata, low protein, low lipid, low energy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezde, düşük protein ve enerji içeren yemlerin çipura balıklarının gelişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, çipura için kullanılan yemlerdeki en düşük protein ve enerji düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla balıkların ekonomik olarak değerlendirilmesi, büyümesi, canlı ağırlık artışı, VSI ve HSI değerleri üzerine bir olumsuz etki yapmayacak düzeylerin saptanması ele alınmıştır. Bununla birlikte özellikle kış ayları döneminde balıkların optimal gelişimi izlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışma Muğla iline bağlı Bodrum mevkiinde bulunan özel bir işletmede gerçekleştirilmiş, 16 m. çaplı ve 12 m. derinlikte olan 6 ağ kafesten yararlanılmıştır. Çalışma her grup için iki paralel olarak yürütülmüştür. Her bir ağ kafes içine ortalama canlı ağırlıkları 290-300 gr. civarında olan balıklar boylanıp, 100 bin'er adet olacak şekilde stoklanmıştır. Buna göre %40 HP- %16 HY, %42 HP- %16 HY ve ticari olarak kullanılan %45 HP- %18 HY ve kontrol grubunu oluşturan A, B ve C grupları olarak değerlendirilmiştir. Çalışma Aralık 2008- Haziran 2009 tarihleri arasında toplam 212 gün devam etmiştir.Çalışma sonunda; A grubu için canlı ağırlık olarak büyüme 34.216 gr., B grubu için büyüme 27.55 gr. ve C grubu için büyüme 39.39 gr. olarak bulunmuştur. Deneme sonunda, özellikle besi dönemi sonuna, pazarlama aşamasına gelmiş olan balıklarda protein ve yağ oranı düşük olan yemin özellikle kış dönemlerinde önerilebileceği gözlendi. Çalışmanın sonunda; Düşük protein ve enerji içeren yemlerle özellikle kış aylarında besleme yapılabileceği, bununda büyümeye olumsuz bir etkisinin olmadığı deneme gruplarının canlı ağırlık ortalamasındaki balıklarda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ıt has examined that feeds included low protein and energy effect on fish of Gilthead sea bream growth. With this aim, level of low protein and energy in feeds used for sparus aurata has targetted to determine. With this aim, ıt has dealed that fishs are evaluated economically, grown, live weight gain and determined level which will not a negatively impact on VSI and HSI values.This study has carried out a special management in Bodrum depended on Muğla, has used from 6 net cages in 16 m. diameter and 12 m. depth. Study has carried on two paralel for each group. Fishes which are nearby 290- 300 gr. have stocked into each net cages to be 100.000 fish. Accordingly, ıt has evaluated as %40 HP- %16 HY, %42 HP- %16 HY and used commercially %45 HP- %18 HY and forming the control group A, B, C groups. Study between December 2008- June 2009, total 212 days continued.At the end of study, growth in body weight for A group was found to be 34.216, for B group 27.55 gr., for C group 39.99 gr. At the end of experiment, it has observed that feeds which protein and lipid rate are low can be suggested especially in the winter period, in fishes which was especially at the end of fattening period, marketing stage. At the end of study; it has observed in average live weight of fish in the experiment that feeding can be done especially during the winter months with feed containing low protein and energy, in it, has no effect on the growth.