Binalarda dış duvarlarda kullanılan ısı yalıtım kaplamalarının enerji korunum performansları açısından incelenmesi
Examination of heat insulation coverings according to energy conservation in buildings exterior walls
- Tez No: 276576
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. CENGİZ YESÜGEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: ısı yalıtımı, enerji korunumu, TS 825 Hesap Programı, ısı yalıtım malzemelerinde aranan özellikler, ısı yalıtım malzemelerinin sınıflandırılması, dış duvarlarda ısı yalıtımı uygulamaları, heat insulation, energy conservation, TS 825 Account Program, properties of heat insulation materials, the classification of heat insulation materials, heat insulation applications in exterior walls
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada, dış duvarlarda kullanılan ısı yalıtım kaplamaları incelenmiş ve enerji korunum performansları açısından değerlendirilmiştir.İlk bölümde, ısı yalıtımı ve enerji korunumuna dair kavramlar ve tarihçelerine değinilmiş ardından araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır.İkinci bölümde, ısı yalıtım malzemelerinde aranan genel özellikler anlatılarak ısı yalıtım malzemelerinin sınıflandırılması yapılmış ve tez kapsamında incelenen dış duvarlarda kullanılan ısı yalıtım kaplamaları tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde, dış duvarlarda ısı yalıtımı uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, ikinci bölümde aktarılan bilgiler ışığında bir malzeme özellik tablosu oluşturularak malzemeler arasında genel bir karşılaştırma yapılmıştır.Son yani beşinci bölümde ise, TS 825 Hesap Programı kullanılarak, incelenen ısı yalıtım malzemeleri ile örnek bir yapı üzerinde her derece gün bölgesi ve uygulama tipi için hesaplamalar yapılarak dış duvarlarda gerekli olan ısı yalıtım kalınlıkları bulunmuştur. Bu sayede ısı yalıtım kaplamalarının eşit enerji korunum performansı sağlayabilmeleri için gerekli kullanım kalınlıkları arasında kıyaslama yapabilme olanağı sağlanmıştır. Elde edilen verilerden de yararlanarak ayrıca maliyet karşılaştırması da yapılmıştır. Maliyet karşılaştırması, ülkemizde kullanımı yaygın olan ve Birim Fiyat Listesi'nde yer alan malzemeler arasında ?ucuzluk performansı? açısından kıyaslama yapabilmek amacıyla hazırlanmıştır.Sonuç olarak, bu tezde, günümüzde giderek önemini arttıran ?ısı yalıtımı? kavramını tanıtılarak ?enerji korunumu? açısından gerekliliği aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, heat insulation coverings used in exterior walls has been examined and evaluated in terms of energy conservation performances.In the first chapter, heat insulation and energy conservation concepts and histories are mentioned then; the purpose, the scope and the method of the research are described.In the second chapter, general features and classification of heat insulation materials are explained then, heat insulation coverings in the external walls that were introduced in the context of the thesis has been examined.In the third chapter, information about the applications of heat insulation in exterior walls are given. In the fourth chapter, a general comparison between heat insulation materials is done with the material properties table that is created by the light of the second chapter?s data.In the last (fifth) chapter, by using the TS 825 Account Program, required heat insulation thickness of exterior walls were found by calculations on a sample building in each degree day region and the application method. In this way, it is possible to make comparisons between the necessary heat insulation materials? thicknesses that provide the equal energy performance. Cost comparison was done by benefitting from the data obtained. Contemporary cost comparison has been prepared in order to make comparisons on“cheapness performance”of heat insulation materials that are using widespread in our country and took place in the Unit Price ListAs a result, in this thesis, introducing the ?heat insulation? concept that is increasing importance gradually nowadays and its necessity for the terms of ?energy conservation? is tried to explain.