Derece gün bölgeleri için bina dış duvarlarında farklı yalıtım malzemesi ve duvar yapı bileşenleri kullanılması durumunda ekonomik analiz yöntemi ile en iyi yalıtım kalınlığının tespiti
Determination of optimum insulation thickness of building exterial walls in different degree day regions by using economical analyse method when different insulation and wal structure materials are used
  1. Tez No: 212130
  2. Yazar: NURİ ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimum insulation thickness, External walls, Degree-day regions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yalıtımın insaat maliyetlerini arttıracagı yönünde bir egilim olmakla birlikte yapılanhesaplamalar bunun dogru olmadıgını göstermektedir. Dıs duvarlarda ısı kaybını azaltmakiçin yapılan yalıtımın kalınlıgı ile yakıt tüketimi, dolayısıyla isletme giderleri azalmaktadır.Buna karsılık yatırım giderleri artmaktadır. Bir binada kullanılan yalıtım malzemesimiktarının arttırılmasıyla birlikte yalıtım masrafları artar ancak bununla birlikte ısıtmatesisatı yatırımı da azalır. TS 825 e göre Türkiye'de toplam 4 farklı Derece-Gün (DG)bölgesi mevcuttur ve bu bölgelerdeki binalarda ısınma için gerekli olan ısı yüklerifarklılıklar göstermektedir. Farklı DG bölgeleri arasında, maliyetlere dayalı optimumyalıtım kalınlıklarını tespit etmeye yarayan bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Buçalısmada, üç farklı yalıtım malzemesi ile Türkiye'nin tüm illeri için optimum izolasyonkalınlıgı, tasarrufun mali karsılıgı, yalıtım yatırım tutarı ve geri ödeme sürelerihesaplanmıstır.Anahtar Kelimler:En iyi yalıtım kalınlıgı, Dıs duvarlar, Derece-gün bölgeleri
Özet (Çeviri)
Although insulation is generally accepted as a factor increasing the building costs,the calculations done have shown that this is not case. Fuel consumption and operatingcosts are reduced by increasing the thickness of external walls, despite an increase in theinvestment costs. According to Turkish Standard Number 825 (TS 825), there are fourdifferent degree-days (DG) regions, and the required heat loads for the buildings in theseregions show large differences. Therefore, a method based on costs is needed for thedetermination of optimum insulation thicknesses of different DG regions. In this study,optimum insulation thickness, financial evaluation of energy savings, insulation investmentcost and pay back period are calculated for three different insulation material for each cityof Turkey.