Çan taşı ekonomisi
Can stone economy
  1. Tez No: 276608
  2. Yazar: İSMAİL TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğaltaşlar, Doğal yapıtaşı, Çan taşı, Çan taşı üretimi teknikleri, Çan taşı ekonomisi, Natural stone, Natural dimension stone, Çan stone, Çan stone production techniques, Çan stone economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dünyadaki teknolojik ve bilimsel gelişmelere rağmen, insanoğlunun doğal ortamlara olan ilgisi doğaltaşlara olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Doğaltaş sektöründe büyük paya sahip olan Türkiye'de üretilen yapıtaşlarından biri olan ve bulunduğu yörenin ismini alan Çan Taşı'dır.Çan Taşı, değişik boyutlarda sadece elmas disklerle kesilerek, kesilen ürünlerin parlatılmadan el aletleri ile şekillendirilerek veya yontularak ya da, eskitme işlemleri yapılarak cephe kaplaması ve çevre düzenlemelerinde kullanılan bir yapıtaşıdır.Çan Taşı, sektörün dağınık olması, kısıtlı sermayeye sahip olması, yatırım ve maliyetlerin yüksek olmasından dolayı etüt çalışmalarına önem verilmemekte ve yetersiz bilgi sonucu verimsiz bir şekilde üretilmektedir. Bu gibi sorunlardan dolayı sektör gelişememiş ve üretim ilkel yöntemlerle ve insan gücüne dayalı olarak yapılmaktır.Bu çalışmada Çan Taşı'nın oluşumu, yapısı ve özelliklerinin belirlenerek uygulanacak üretim ve işleme teknikleri, karşılaşılan sorunlar ve hatalar, bu sorunlara yönelik çözümler ve öneriler, kalite ve ürün standartları, pazar durumu ile ekonomiye sağladığı katkı detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite technological and scientific developments in the world, mankind?s interest in nature and demand for natural stones are increasing steadily. Turkey has a great share in the natural stone market. One of the stones produced and taking its name from its region of origin is Çan Stone.Çan Stone, diamond discs in different sizes, just by cutting, cutting and shaping tools used products has been launched or chipped polish or the former process was performed, and environmental regulations are used in facade coatings construct.Çan Stone of the sector is fragmented, have limited capital, investment and higher costs due to the importance of survey work and inadequate information are not being given the poor results are produced. Because of such problems did not develop and the production sector based on primitive methods and human power to.In this study, the bell stone formation, structure and properties will be determined production and processing techniques, problems and errors, the problem for solutions and advice, quality and product standards, market economy status and contribution to a detailed way is described.