Sürdürülebilir kentsel gelişme çerçevesinde kapalı sitelerin irdelenmesi: İstanbul-Çekmeköy örneği
The discussion of the gated communities in the concept of sustainable urban development: the case of Istanbul-Çekmeköy
- Tez No: 276713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU FİRİDİN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Gelişme, Sürdürülebilir Kentsel Gelişme, Kapalı Siteler, Sustainable Development, Sustainable Urban Development, Gated Communities
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilebilmesinde kentlerdeki yeni konutlaşma eğilimlerinin biçiminin ve etkilerinin rolü büyüktür. İstanbul kenti, Çekmeköy İlçesi'nde konut alanlarında yaşanan dönüşümler de bu açıdan önemli dersler çıkarılabilecek bir örnektir. Yaşanan dönüşümler sonucunda, alanın parçalı bir yapıya dönüşerek kent çeperlerine doğru yayılması İstanbul'un sürdürülebilir kentleşme olanaklarını ciddi anlamda etkilemektedir. Sürdürülebilir kentleşmenin İstanbul Çekmeköy örneği üzerinden incelendiği bu tez 5 bölümden oluşmaktadır.Tezin birinci bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi ve kapsamı incelenmiştir. Tezin amacı, sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilebilmesinin önünde ciddi engel teşkil ettiğine inanılan kapalı siteleri sürdürülebilir kentsel gelişmenin kapsamları çerçevesinde incelemektir.İkinci bölümde, tezin altyapısını oluşturan sürdürülebilir gelişme ve sürdürülebilir kentsel gelişme kavramı literatür taraması ile ele alınmıştır. Bu bölümde sürdürülebilir gelişme ve sürdürülebilir kentsel gelişme kavramlarının temel tanımlarına ulaşılması hedeflenmiştir. Bu temel tanımlarla birlikte, sürdürülebilir kentsel gelişmenin boyutları ve kapsamları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde, sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilebilmesinin önünde ciddi engel teşkil ettiği iddia edilen kapalı siteler incelenmiştir. Bu bölümde önce kapalı site kavramı, sonrasında ise kapalı sitelerin sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilebilmesinin önünde ne gibi engeller teşkil ettiği incelenmiş, İstanbul'da kapalı site oluşumunu tetikleyen nedenler ve sürdürülebilir kentsel gelişme açısından kapalı siteler ele alınmıştır.Dördüncü bölüm ise örnek alan çalışmasından oluşmaktadır. Bu bölümde, yapılan alan çalışmasının genel çerçevesi ve yaklaşımı açıklanarak, örnek alanlara ilişkin verilerin çalışma kapsamına uygun olarak derlenmesine ve yorumlanmasına çalışılmıştır.Tezin sonuç kısmını oluşturan beşinci bölümde, tezin kavramsal çerçevesi ile alan araştırmasından elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak temel bulgular aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The eventuation of the sustained urbanization in the cities the new housing form and effects are playing great role. In Istanbul, the transformations of housing areas? at the Çekmeköy District?s are example to this transformation, which is a very important example. As a result of the transformations, the spread of the urban edge of Istanbul the area is transformed into a parcel structure drastically it affects the possibilities of sustainable urbanization. The sustained urbanization?s abstraction in this thesis on the example of the Istanbul city?s Çekmeköy is consisting of five parts.The purpose of the first part of the thesis is to abstraction of the enclosure and the method. The purpose of the thesis is to examine the contents of the sustainable urbanization within the framework of contents of the gated communities which believed to have a serious obstacle in front of the development.In second part, is thesis? enabling concept of sustainable urbanization and sustainable development are approached with literature review. In this part, it is aimed for the basic meaning of the sustainable development and sustainable urbanization. Along with these basic concepts, sustainable urban development?s dimensions and scopes are also tried to exposed.In third part, the gated communities which is said being a barrier to eventuation of the sustainable urbanization is abstracted. In this part firstly, gated communities? concept, then what kind of obstacles constituted the implementation of the sustainable urbanization, the reasons which triggered the formation of the gated communities? and sustainable urban development in Istanbul are discussed.The forth part is consisting of the epitome area work. In this part, the general frame of the endeavoring of area and expounding the approach, example of regarding areas data as appropriate with the compilation of and interpretation are studied.In the conclusion part of the thesis is part five, the conceptual framework of the thesis by comparing the results obtained with the basic diagnoses of inquiries are transferred.