Kablosuz yerel alan ağlarında (WLAN) güvenlik uygulamaları ve ses haberleşmesi (VoIP)
Voice communication (VoIP) and security application on wireless local area network
- Tez No: 276736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: WLAN, LWAPP, WEP, WPA, Voice over IP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kablosuz Yerel Alan Ağları sağladığı kolay kurulum, kolay genişletilebilirlik, gezginlik gibi avantajlarıyla günümüzde hızla büyümekte ve özellikle iş dünyasında ve bilgisayar sektöründe popülerliği artmaktadır. Gelişen teknoloji, artan aktarım hızları ve üreticiler arası gidilen standardizasyon çalışmalarıyla her geçen gün daha fazla uygulama alanı bulmakta ve kullanıcı sayısı artmaktadır.Kablosuz Yerel Alan Ağları (Kablosuz LAN) için kullanılan standartlar IEEE(Institute of Electrical and Electronic Engineers) tarafından geliştirilen 802.11 standardıdır. Bu standartların gelişimi 1997 yılında 802.11 ile başlamıştır. 1999 yılında 802.11b ve 802.11a, 2003 yılında da 802.11g ve 2008 yılında da 802.11n standart haline gelmiştir. 802.11i ise var olan 802.11 standartları üzerinde güvenlik iyileştirmelerini içermektedir[21].Kablosuz Yerel Alan Ağları sistemlerinde ilk nesil güvenlik protokolü WEP (Wired Equivalent Privacy)'tir. Şifreleme algoritması olarak RSA Data Security tarafından geliştirilen RC4 algoritmasını kullanır. WEP'in birçok güvenlik açığı tespit edilmiştir. Bu güvenlik açıklarını gidermek için ikinci nesil güvenlik protokolü 802.11i geliştirilmeye başlanmıştır fakat kısa vadede bir ara çözüm sağlayabilmek için Wi-Fi Protected Access (WPA) adlı sistem ortaya çıkmıştır. WPA'da TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) protokolü WEP'e bir güncelleme olarak tasarlanmıştır. 802.11i WEP ve TKIP'ın yerini alması için CBC-CCMP (Counter Mode Cipher Block Chaining Message Authentication Code Protocol) protokolünü tanımlamaktadır[12]. Bu sistem şifreleme algoritması olarak AES (Advanced Encryption Standart)'i kullanır[12].Bu tez de 802.11g standardında çalışan bir erişim noktası ile kurulan bir Kablosuz Yerel Alan Ağında öncelikle WEP güvenlik protokolünü kullanarak bir kablosuz ip telefon ile bir kablolu ip telefon arasındaki ses veri akışı incelenmiştir. Daha sonra WPA güvenlik protokolü kullanılarak bir kablosuz ip telefon ile bir kablolu ip telefon arasındaki ses veri akışı incelenmiştir. WPA güvenlik protokolü ile kayıplar oluşmadan ses veri akışının nasıl elde edileceği irdelenmiştir.Anahtar kelimesi: WLAN, LWAPP, WEP, WPA, Voice over IP,
Özet (Çeviri)
The wireless lan grows rapidly nowadays with the advantages such as easy installation, widening and moving ,its popularity increases especially in business world and computer sector. With the help of developing technology, rising transfer rate and standardization labouring among the manufacturers,they find more application fields day by day and the number of users increases.The standards used for the wireless lan are 802.11 ones developed by IEEE(Institute of Electrical and Electronic Engineers).The developments of these standards started in 1997 with 802.11.It became 802.11b and 802.11a in 1999, 802.11g in 2003 and 802.11n in 2008. 802.11i involves security redevelopment of the existent 802.11.On the wireless lan the first generation security protocol is WEP(Wired Equivalent Privacy). RC4 algorithm developed by RSA Data Security is used as a coding algorithm.Many security deficits of WEP are ascertained.It is started to develop the second generation security protocol 802.11i in order to remove these security deficits;however, a system called Wi-Fi Protected Access appears so as to provide a short term solution. TKIP(Temporal Key Integrity Protocol) protocol on WPA is framed as an update to WEP. 802.11i defines CBC-CCMP (Counter Mode Cipher Block Chaining Message Authentication Code Protocol) in order to supersede WEP and TKIP.This system uses AES(Advanced Encryption Standart) as a coding algorithim.On this thesis sound data flow between two wireless line and telephone is investigated firstly using WEP security protocol on the wireless lan installed with the hotspot run in 802.11g standard.Then the same process is looked over again by using WPA security protocol.How to get sound data flow with WPA security protocol without any loss is explicated.