Postmodern dünyada postmodern şiddet fenomeni bağlamında reklamlarda simgesel şiddet
Advertisement's symbolic violence in the context of postmedsern violence phenomena in postodern world
  1. Tez No: 277061
  2. Yazar: GÜLCAN UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Postmodernizm, Reklam, Simgesel Şiddet, Göstergebilim, Violence, Postmodernism, Advertisement, Symbolic Violence, Semiology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Şiddet olgusu, günümüzde en çok ilgi gösterilen konulardan biri haline gelmiştir. Şiddetin çeşitli sınıflamaları yapılmaktadır. Şiddet, zamana ve topluma göre değişen bir kavramdır. Şiddetin temelinde yer alan saldırganlık dürtüsü bireyin toplumsallaşma süreci içinde öğrenilebilmektedir. Kitle iletişim araçları da bu öğrenmeye hızlandırıcı etki yapmaktadır.Postmodernizm, modernliğin açmazlarına karşı bir savaşım ve modernleşmeyle bir hesaplaşmadır. Postmodernistlere göre postmodernizm, ileri batı toplumlarının şu an içinde bulunduğu aşamayı, bir bakıma modern sonrası toplumu adlandırır.Televizyondaki şiddet unsurunun kişiler üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı varsayımı çok net olmamakla birlikte, belli bir yaşa kadar çocukları ve gençleri etkilediği, bu programların arasında yayınlanan reklamlarında algılanma düzeyi üstünde etkisi olduğu ortaya konmuştur. Pierre Bourdieu'nün simgesel şiddet kavramı, fiziksel olmayan şiddetin pratikte bir karşılık bulabilmesi anlamında önemli bir kavramdır. Bourdieu teorisine göre, uygulama alanı olan bu kavramın eğitimdeki karşılığı, bireylerin kişiliklerinin şekillendirilmesi yoluyla eşitsizliklerin yeniden üretilmesi olarak özetlenebilir. Buna göre; simgesel şiddet kavramı özelinde Bourdieu metodolojisi reklamcılık için işlevsel bir metodolojidir.Göstergebilim bir metni çözümlerken, bir başka deyişle metnin yüzey yapısından hareketle, derin düzeydeki yapısına açıklık getirmeye, yani metnin anlam evrenine ulaşmaya çalışırken, bazı araçlar kullanır. Bu çalışmada, göstergebilimsel bir çözümleme modeli olarak, Greimas'ın kuramını oluşturduğu Eyleyenler Modeli'nin, reklamlar üzerinde nasıl işleyeceği incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence as one of research areas has recently attracted a great interest. There are various classifications of violence. Violence changes according to tenses and places. It is also clear that an individual learns violent behaviour during their socialization process. Mass communication plays a vital role in accelerating these changes in learning violent behavior.Postmodernism is struggle to dilemma of modernism and it is alternative of modernism. According to postmodernists, postmodernism describes today?s developed western societies and defines post modern society.Although the Children up to a certain age and adolescents are being affected by the concept of violence in TV programs the violence in advertisements broadcast between these programs,is not quite obviouse to lead to negative effects on human beings. Pierre Bourdieu?s notion of symbolic violence is important in terms of corresponding practically to the notion of non-physical violence. In accordance with Bourdieu theory, the correspondence of this notion ?that has several implementation areas- in education can be summarised as the regeneration of inequalities through shaping individuals. Accordingly, Bourdieu methodology within the framework of symbolic violence concept is a functional methodology for advertising.Semiology uses some instruments in order to reach at the meaning universe of the text, while analyzing a text, in other words, clarifying the deep structure of the text through its surface structure. The aim of this study is to explore how“Actants Model”of Greimas can be applied on advertisements.