Elçin'in povestlerinde dil ve üslup
Language and style in the povests of Elçin
  1. Tez No: 277070
  2. Yazar: SİNEM ARISOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elçin Efendiyev, Azerî edebiyatı, povest, dil ve üslûp, Elçin Efendiyev, Azerbaijani Literature, povest, language and style
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan Edebiyatının önemli yazarlarından Elçin Efendiyev'in ?Toyuğun Diri Galması? ve ?Dolça? isimli povestleri üzerine yapılan bir dil ve üslûp incelemesidir.Çalışmamız, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Elçin'in dili ve üslûbu morfolojik, fonolojik ve leksikolojik açıdan toplam yirmi sekiz alt başlıkta değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede Elçin'in povestlerinde yer alan her türlü dil unsurunun standart gramer kitaplarında ve sözlüklerde bulunmayan farklı kullanımlar olmasına dikkat edilmiştir. Çalışmamızın bu noktasında Eski Anadolu Türkçesinin dil özellikleri ve Azerbaycan Türkçesinin ağız özellikleri povestlere yansıdığı şekliyle tespit edilmiştir. Birinci bölümde üslûp kısmında povestler üzerinde bakış açısı ve anlatım teknikleri açısından da çalışma yapılmıştır. İkinci bölümde bu iki povestin Türkiye Türkçesine aktarıldığı metinlere yer verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise her iki povestin Kiril alfabesinden Latin alfabesine yapılmış transkripsiyonuna yer verilmiştir..
Özet (Çeviri)
The present study offers a linguistic and stylistic analysis of two povests of Elçin Efendiyev, who is one of the prominent authors of Azerbaijani literature. The povests taken as the main samples for the analysis are ?Toyuğun Diri Galması? (Survival of a Hen) and ?Dolça?.The study has three chapters. In the first chapter Elçin?s language and style has been assessed in morphological, phonological and lexicological terms under 28 titles. The main concern of this assessment has been to find out different usages found in Elçin?s povests that do not appear in the standard grammatical books and lexicons. At this stage of the study, it has been detected that vernacular aspects of Old Anatolian Turkish and Azerbaijani Turkish are widely reflected in povests. In the first chapter, under the title concerning style, viewpoint and narrative techniques have been analysed as well. In the second chapter standard Turkish (Turkey) versions of the two povests are given. Under the third chapter Latin transcription of the original Cyrillic versions of both povests take place.