Nâkâm Divanı
Nâkâm's Divan
  1. Tez No: 277074
  2. Yazar: NESRİN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nâkâm Divanı, Yüzyıl, Şekil, Muhteva, Metin, Nâkâm?s Divan, entury, Shape, Content, Text
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Nâkâm, 19. yüzyıl dîvân şairlerindendir. Nâkâm hakkında bilgi veren tek kaynak şairden birkaç cümle ile söz eden Tuhfe-i Nâilî'dir. Şairin ulaşılabilen tek eseri Dîvân'ıdır. 239 manzumeden oluşan Dîvân'da toplam 14 aruz kalıbı kullanılmıştır. Eserde belirleyici olan nazım şekli ise gazeldir. Gazellerin ikisi hariç hepsi 7 beyitlidir. Şair, Sultan Abdulhamîd için 35 beyitlik bir de kasîde yazmıştır. Eserden hareketle şairin eğitimli bir şair olduğunu söyleyebiliriz. Şairin şiirlerinde yer yer sade söyleyişlere rastlansa da genel olarak sade bir dil kullandığını söyleyemeyiz. Şeyh Gâlip ve Fuzûlî'ye nazîreler yazan şairin şiirlerinde güçlü bir biçimde Fuzûlî etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
This study examining Nakam?s Divan consists of the transcript of the text and a general evaluation of Nakam as a poet.Nakam is among the 19th century poets. The merely source giving information about him is Tuhfe-i Naili where he is mentioned in a few words. His only book found so far is Divan. He used totally 14 aruz prosodies in Divan which is made up of 239 poems. The significant poem form is gazel. All of his gazels have 7 couplets except two. He also wrote a 35 couplets kaside for Sultan Abdülhamid. On the basis of Divan, we can conclude that he is an educated poet. Even though we coincide with some undecorated expressions in his poems the general character of his linguistic style is ornamental. He, as a poet writing nazire to Fuzulî and Şeyh Galip, has a great influence of Fuzulî in his poems.