Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulamalarında intibak sorunu
The acclimatization problem in urban regeneration practices in Turkey
  1. Tez No: 277103
  2. Yazar: ZÜHRE DUYGU ALVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Göç, Gecekondu, Kentsel Dönüşüm, İntibak, Urbanization, Migration, Gecekondu, Urban Regeneration, Acclimatization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Kente İntibak Sorunu başlıklı bu çalışmanın amacı; kentlerin fiziki ve sosyal açıdan çöküntü alanı haline gelmiş kısımlarında yaşayan kesimin kentsel dönüşüm projeleri neticesinde kente intibaklarının gerçekleşip gerçekleşmediğini ortaya koymaktır.Bu kapsamda öncelikle kentleşme literatüründe yer alan temel kavramlara ve kentsel dönüşümün kuramsal çerçevesine yer verilmiş; daha sonra kente intibak sürecinde rol oynayan faktörler üzerinde durulmuştur.Çalışmada genel olarak yerli ve yabancı literatür kullanılmıştır. Buna ilave olarak çalışmanın son bölümünde, Türkiye ölçeğindeki kentsel dönüşüm uygulamalarından biri olan Dikmen Vadisi Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi örnek proje olarak seçilmiş ve burada bir alan araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study titled ?The Acclimatization Problem in Urban Regeneration Projects in Turkey? is to demonstrate, whether the people living in physically and socially collapsed areas of cities adapted to cities as a result of urban regeneration projects.Within this scope, the study firstly has given place to basic concepts in urbanization literature and conceptual framework of urban regeneration; afterwards, it has emphasized on main factors which have a role in urban regeneration process.The domestic and foreign literature have been broadly used in study. In addition, at the final chapter of study, one of the nation-wide urban regeneration projects in Turkey, ?The Dikmen Valley Urban Development and Regeneration Project? have been chosen as the pilot project and done a fieldwork.