Çağdaş sanatta 'beden' teması üzerine yaklaşım biçimleri ve görsel çözümlemeler
Patterns of approach and visual analyses on human body in contemporary art
- Tez No: 277180
- Danışmanlar: DOÇ. E.YILDIZ DOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Body, Place, City, Activity, Society
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
20. yüzyılda belirgin olarak aklın egemenliği altında biçimlenen bireysel yaşam, özellikle 1980'li yılların sonunda hem artistik pratiğin hem de sanat yapıtının geleneksel kavramlar kapsamında yeniden sorgulanmasına neden olmuştur. Sanat bundan böyle; görüntüsü, düşüncesiyle ilginç bir malzeme olarak keşfettiği insan bedeniyle iletişim kurmaya, fikirleri açıklamaya yarayan bir obje olarak kullanıldı. Sanat-düşünce ilişkisinin plastiğin sınırlarından kurtulmasıyla aynı döneme rastlayan pek çok çalışmada, sanatçılar bedeni bir ifade dili; insanı da konuşan, düşünen ve davranan özne olarak kullandılar.Beden'in sanatla bağlantısı bu çalışmanın odak noktasını oluşturur. Rönesans döneminden, çağdaş sanatın kavramsal yönelimler amacıyla kullandığı beden'e sanatsal üretim sürecinde, beden düşüncemizin izini sürer. Sanatçılar, amaçlarını gerçekleştirmek için bedenlerini gösterilerinde kullanmaya başlar. Bedeni geleneksel sanattaki anlayışın aksine doğrudan sanat nesnesi olarak kullanırlar. Sanatçılar, anlatmak istediklerini toplumu sorgulayan, ne yapması gerektiğini buyuran yönetim biçimlerini, kendi bedenlerini sanat nesnesi olarak sunmaktan kaçınmayarak izleyici önüne sunarlar. Tez çalışmasında, sanatta beden teması tarihlere göre değerlendirilirken, beden temasının sanata yansıması tarihsel sürecinden, modern anlayışa kadar felsefesi, modern dönemle beraber çağdaş fenomenolojiden yararlanılarak sanatsal üretime yansıması incelendi. Özellikle 1980'lerden günümüze her disiplinde tartışılan beden kavramının bir uygarlık miti olarak, sanatsal serüveni, en önemli örnekler ele alınarak ve çoğu kuram ana başlıkları ile değerlendirilerek çalışılmıştır.Anahtar Kelime: 1. Beden,2. Mekan,3. Şehir,4. Eylem,5. Toplum
Özet (Çeviri)
Ankara,[2010] The individual life prominently forming under the control of reason in the 20th century caused that both artistic practice and work of art were re-interviewed within the scope of conservative concepts, particularly at the end of 1980s. From that day forth, art used human body as an object communicating with the body which it discovered as an interesting material with its appearance and mentality and providing to state opinions. In many studies coinciding with the period of art and mind relationship?s release from the limits of plastic arts, artists used human body as an expression language and human as a subject speaking, thinking and behaving himself. Body?s relation with art is the cornerstone of this study. Body pursues our thoughts in the artistic production process of the body which modern art used with the object of notional tendencies in the Renaissance Period. Artists begin to use their bodies in their exhibitions so as to achieve their goals. They use directly the body as an art object unlike the understanding in traditional art. Artists present the points which they try to explain, the regimes questioning society and ordering the things to be done, in front of the audience without avoiding to present their bodies as an art object. In the thesis study, the body theme in art has been estimated in terms of dates; in addition to these, the reflection of the body theme on art, its philosophy from its historical process till modern understanding, its reflection on artistic production by utilizing from modern phenomenology together with the modern period have been examined. Especially, as a civilization myth, the artistic adventure of the body concept discussed in every discipline from 1980s until today has been taken into consideration by handling the most significant examples and evaluating most of the theories with their main topics.