Küresel kentlerin yönetimi ve İstanbul için bir model önerisi
Administration of global cities: A model for Istanbul
- Tez No: 277195
 - Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP GÜNAY İSBİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kent, Küresel Kent, İstanbul, Globalisation, City, Global City, İstanbul
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
 - Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 264
Özet
Küreselleşme her şeyi kendi değerler sistemini uygulayabilmek için değiştirmekte ve dönüştürmektedir. Bu süreçte değişen, niteliği farklılaşan alanlardan biri de kenttir. Kentler küresel ekonomiyle eklemlenebilmek için potansiyellerini bu doğrultuda kullanmakta, diğer kentlerden her alanda önde olmak için sürekli rekabet eden bir yapıya bürünmektedirler. İşte küresel ekonominin kontrol edildiği, yoğunlaştığı, yönlendirildiği bu kentler literatürde küresel kent olarak kavramsallaştırılmaktadır. Küreselleşmenin tüm etkilerinin gözlemlenebildiği bu kentler, artan hizmet yükünü karşılayabilmek, kentlilere daha nitelikli bir yaşam sağlayabilmek için kendilerine özgü bir yönetim yapısı belirlemişlerdir. Tokyo ve Londra'da kendine özgü bir yönetim yapısına sahip olan küresel kentlere örnek teşkil etmektedir.Bu çalışma küresel kent özelliklerini taşıyan ve küreselleşmenin etkilerinin açıkça gözlemlendiği İstanbul'un da kendine ait bir yönetim yapısına sahip olması gerekliliği üzerine kurgulanmıştır. Bu doğrultuda hem İstanbul'un mevcut yönetimiyle ilgili hem de önerilen modelle ilgili derinlemesine mülakat tekniği ile İstanbul'un mevcut yapısındaki sorunlar ve önerilen modele ilişkin düşünceler tespit edilmeye çalışılmıştır. Mülakatlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, İlçe belediyelerinde ve şehir plancıları odasında görevde bulunan kişilerle yapılmıştır.Mülakat çalışması sonucunda mevcut yapıdaki aksaklıkların bir kısmı dile getirilse de birçoğu ifade edilmemiş, yapının belirli kısımları korunmak istenmiştir. Bu çalışmada alan çalışması sonuçları ve İstanbul'la ilgili yapılan çalışmalar göz önüne alınarak İstanbul'a özgü bir yönetim modeli oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalisation is altering and transforming everything so that it could implement its own value system. City is one of the spaces changing and acquiring new qualities during this process. Cities are using their potentials to be able to articulated into the global economy, and transforming into a structure that constantly competes with the other cities to be ahead of them in every domain. These cities where global economy is controlled, intensified and guided are conceptualised in the literature as global cities. The cities where all impacts of globalisation may be observed, have adopted a unique administrative structure so that they could meet the rising service demand and provide the citizens with a more qualified living Standard. Tokyo and London are two examples of these global cities that have their own unique administrative structure.This study is based on the assumption that İstanbul too needs to be administered through a unique system since it bears the qualities of a global city and the impacts of globalisation are clearly observed there. With this in mind, through in-depth interviews, thoughts regarding the issues related to both İstanbul?s current administrative model and the proposed model were identified. Interviews were conducted with people working in certain positions at İstanbul Metropolitan Municipality, İstanbul?s district municipalities, and The Chamber of City Planners.As a result of the interviews, only some of the problems regarding the current structure were identified, which meant that most of the structure would be retained. In this study, in the light of the results of the field research and other studies on İstanbul, an administrative model is proposed for İstanbul.