Sigortacılık işlemlerinde rekabetin korunması
Protection of competition in insurance transactions
  1. Tez No: 277257
  2. Yazar: PELİN ATİLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Rekabet, Rekabet İhlalleri, Rekabetin Korunması, Muafiyet, Grup Muafiyeti, Insurance, Competition, Competition Infringement, Protection of Competition, Exemption, Block Exemption
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
?Sigortacılık İşlemlerinde Rekabetin Korunması? konulu tezimizin ilk bölümünde, rekabetin ve sigorta sözleşmesinin kavramsal çerçevesi tanıtılmış, rekabet kavramının ortaya çıkış sebepleri ile sigortacılık alanı ve rekabet kavramı arasındaki ilişki irdelenmiştir. Bu bölümde, teşebbüs birliklerinin uyumlu eylemlerinin, anlaşmalarının ve kararlarının, rekabet ihlâllerinin ortaya çıkmasına yol açmaları ve hakim durumun kötüye kullanılmasının üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte, bu rekabet ihlallerinin, rekabet hukukunda ?muafiyet sistemi? ile hukuka uygun duruma getirilebilmesi için gerekli şartlardan bahsedilmiştir.Tezin ikinci bölümünde sigortacılık işlemlerindeki rekabet koşullarına ve bankaların sigortacılık işlemlerine yönelik Türkiye'deki hukuki durumu incelenmiştir. Ayrıca, bankaların, kredi vermiş olduğu müşterilerini kendilerinin belirlediği sigorta şirketlerine hayat sigortası yapmasının bir rekabet ihlali olup olmadığı, Danıştay'ın ve Rekabet Kurumu'nun görüşleri çerçevesinde detaylı olarak irdelenmiştir.Üçüncü bölümde, sigorta sektöründe grup muafiyeti, Avrupa Birliği hukukundaki düzenlemeler ile Türk hukukundaki düzenlemeler karşılaştırılarak incelenmiştir. Buna göre, Avrupa Birliği kapsamında yer alan üç düzenleme ayrıntılı olarak ele alınmış olup, Türk hukukunun bu üç düzenlemeden nasıl etkilendiği değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of my dissertation, the conceptual framework of competition and insurance contract are introduced and the reasons of the competition and the relevance between the insurance sector and competition are examined. In this part, occurrence of competition infringements as a result of the concerted actions, agreements and decisions by the enterprise unions, and misuse of the dominant position are emphasized. Besides, necessary terms are mentioned for the compliance of these competition infringements with the law, through the ?exemption system?.In the second part of the dissertation, legal status in Turkey is analysed regarding the conditions of competition in insurance transactions and insurance transactions of the banks. Furthermore, within the framework of the views of State Council and Competition Authority, whether it is a competition infringement for banks to issue a life insurance to their clients from the companies that the banks determine, is analysed.In the third part, block exemption in insurance sector is examined, by means of comparing the European Union law regulations and Turkish law regulations. According to this, three regulations within the context of European Union are discussed in details and it is tried to assess how Turkish law has been affected from these regulations.