Âşik Taki Koçak'in hayatı, sanatı ve edebi kişiliği
Biography of Bard Taki, his art and literary personality
  1. Tez No: 277270
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Taki Koçak, Âşık edebiyatı, Âşıklık Geleneği, Bektaşilik, Metafor, Bard Taki Koçak, Bard literature, Bard tradition, Bektashism, Metaphor
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu arastırmanın amacı, Âşık Taki Koçak'ın hayatını, sanatını ve edebi kişiliğini incelemektir. Yöntem olarak yazılı kaynaklara ve Âşık Taki Koçak'ın eserlerine başvurulmustur. Âşık ile röportaj yapılmıştır.Çalışmanın başında; Âşık Taki Koçak'ın yetiştiği mühit olan Kalecik ve Elmapınar köyü tanıtılmıştır. Âşıklık geleneğinin gelişimi, günümüzdeki durumu ve Âşık Taki Koçak'ın bu gelenek içindeki yerine değinilmiş, bugünkü âşıklar içindeki yeri dile getirilmiştir. Âşıklık geleneği üzerine düşünceleri verilmiştir. Taki Koçak ile ilgili çıkan yazılar ve aldığı ödüller verilmeye çalışılmıştır.Tezde Âşık Taki Koçak hayatı ve edebi şahsiyetini etkileyen durumlar tanıtılmaya çalışılmıştır. Şiirlerinde kullandığı nazım şekilleri ve nazım türleri hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur. Şiirlerinin dil özellikleri, söz sanatları, incelenmiştir. Âşık Taki Koçak'ın sanatını oluşturan başlıca unsurların; din ve tasavvuf, sosyal duygu ve sevgili olduğuna değinilmiştir. Aşığın kullandığı metaforlar hem tasavvufi yönüyle hem de Âşık Taki Koçak'ın kullandığı şekliyle ele alınmıştır.Son olarak Âşık Taki Koçak'ın şiirleri alfebetik sırayla verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the life, art and literary personality of Bard, Taki Koçak. Methods applied include written resources and the works of Bard Taki Koçak. In addition, an interview was held with the Bard.In the introductory part of the study, the villages of Kalecik and Elmapınar, where Bard Taki Koçak has been raised, were introduced. Then, the evolution of the Bard tradition, its present situation, as well as the place of Bard Taki Koçak in this tradition among other Bards, were explained. His ideas regarding the Bard tradition were provided. Also, various print documents and news about Taki Kocak and his awards are stated.This study tries to introduce the situations, which has influenced Bard Taki Koçak?s life and literary personality. Implications are drawn regarding the types and styles of poetic verse he used in his poems. Linguistic features of his poems, as well as the figures of speech he employed, are evaluated. It was concluded that the major elements contributing to Bard Taki Koçak?s art are religion and sufism, social emotions and the lover. The metaphors employed by the Bard are examined both in terms of their sufistic aspects and as in the style they were used by Bard Taki Koçak.Finally, the poems of Bard Taki Koçak are provided in an alphabetical order.