Karşılıksız çekten kaynaklanan hukuki ve cezai sorumluluklar
Legal and criminal responsibilities arising from the use of bad checks
- Tez No: 277319
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KÜRŞAT ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karşılıksız çek, Sorumluluk, Hamil, İbraz, Müracaat hakkı, Bad Check, Liability, Bearer, Presentation, Right of recourse
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Konumuz, bilimsel araştırma yapanlara ve uygulamacılara yardımcı olmak amacıyla yüksek lisans tezi olarak ele alınmış ve incelenmiştir. Çalışmamızın kapsamını, karşılıksız çekten kaynaklanan hukuki ve cezai sorumluluklar oluşturmaktadır. Çek karşılığını bankada hazır bulundurmakla yükümlü hesap sahibinin gerçek kişi veya tüzel kişi olması, bu kişilerin hukuki ve cezai sorumlulukları, bankaların karşılıksız çek keşide edilmesinden kaynaklanan sorumlulukları ayrı ayrı incelenmiştir. Konumuz tüm boyutları ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. Konu ile ilgili literatür taranmış; kaynaklar toplanmış; okunmuş ve değerlendirme yapılarak tezimiz hazırlanmıştır. Hem Türk hukuk doktrininde ileri sürülen görüşleri hem de Yargıtay tarafından verilen kararları dikkate alarak inceleme yapılmıştır.Karşılıksız Çekten Kaynaklanan Hukuki Ve Cezai Sorumluluklar Türk Ticaret Kanunu ve 5941 Sayılı Yeni Çek Kanununda düzenlenmiştir. 5941 Sayılı Yeni Çek Kanun' u eleştirilere biraz cevap verir niteliktedir. Ancak; bu kanunun mevcut sorunları tam olarak çözemediği tespit edilmiştir. Karşılıksız çekten kaynaklanan hukuki ve cezai sorumlulukların daha işlerlik kazanması için hukuki sorumluklarının arttırılmasının, bankalara bu konuda daha çok sorumluluk yüklemenin isabetli olacağı; karşılıksız çek keşide etmek suçu için hapis cezası öngörülmesinin cezanın önleyici fonksiyonunu daha iyi yerine getireceği sonucuna varılmıştır.Çalışmamızda konumuz, üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde ?çek ve karşılıksız çek kavramları?, ikinci bölümde ?karşılıksız çekten kaynaklanan hukuki sorumluluklar?, üçüncü bölümde ?karşılıksız çekten kaynaklanan cezai sorumluluklar? konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This subject is studied and alayzed as a master thesis to contribute to the scientific research and applications in this field. The scope of this study are legal and criminal responsibilities due to the use of bad checks. We analyze legal or natural persons who is responsibele to have sufficient funds for the checks they use, their legal and criminal responsibilities, and bansks? positions in case of bad checks. We tried to anlyze the subject from a multidimensional point of view. This study is completed after a literature review and corresponding evaluation of the subject. The analysis takes into account both the theories from Turkish law doctrine and rulings by Supreme Court of Appeals.Legal and criminal responsibilities arising from the use of bad checks have been regulated by Turkish Commercial Law and by the New Law on Checks. This study is a response to criticism of the New Law on Checks. However it is found that this law could not resolve current problems in this field completely. We conclude that in order for legal and criminal responsibilities arising from the use of bad checks to be more operational, it would be helpful to increase legal responsibilities especially of the banks. It is also argued that jail sentence to those who use bad checks would help this operationalization.We analyze the subject in three sections. Section one studies `the concept of check and bad checks?. In section two, we analyze `legal responsibilities arising from the use of bad checks?. In section three, we analyze `criminal responsibilities arising from the use of bad checks?.