Filistin iç güvenliği planlaması sorunları
Problems of planning of the Palestinian internal security,
  1. Tez No: 277403
  2. Yazar: MAHMOUD SHEHADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KARANİ BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Güvenlik Duvarı, Hamas, El-Fetih, Palestine, Israel, Security Wall, Hamas, Fatah
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İngiliz mandasının yardımıyla 1900'lerin ilk yarısında Filistin'e yerleşen Yahudiler 1948'de BM Taksim Planı doğrultusunda İsrail devletini kurdular. İsrail devleti kurulur kurulmaz bu ülkeye yönelik saldırıya geçen Arap devletleri savaştan yenilgiyle ayrıldıkları gibi Taksim Planı'nda Filistin devleti için tahsis edilen toprakların bir kısmını da İsrail devletine kaptırdılar. 1967 savaşının sonuçları ise Arap dünyası için bir felaketti. İsrail Gazze, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria, Sina Yarımadası ve Golan Tepelerini işgal etti. 1967 savaşının ardından İsrail işgal altındaki bölgelerde yerleşimler inşa etmeye başladığı gibi Araplarla barış görüşmelerini de reddetti. 1973 savaşı Arap İsrail sorunu için bir dönüm noktasıydı ve 1979 Mısır İsrail barış anlaşmasına giden süreci başlattı. FKÖ'yu imha etmek amacıyla başlatılan 1982 Lübnan işgali ve 1987 tarihli İntifada İsrail'deki barış yanlılarını güçlendirerek, 1993'de başlayan ?barış süreci?nin yolunu açtı ve bu süreç 2000 yılına kadar devam etti.2000 yılında Areil Şaron'un Kudüs'e girmesi ile sorunlar çıkmış, barış görüşmeleri durmasına neden olmuş ve ikinci intifada başlamıştır. Meydana gelen çatışmalardan sonra İsrail sert güvenlik politikaları uygulanmış, Batı Şreia'da Güvenli Duvarı örmüş, Filistin topraklarında yerleşim merkezlerini artırmış ve sıkı kontrol noktaları uygulamıştır. Filistin'in içinde gelişen olaylara baktığımızda ise özellikle Yaser Arafat'ın ölümü ile birlikte durumların kötüleşmeye başladığı görülmektedir. 2005-2006 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Abbas'ın kazanmıştır. Ancak Hamas iktidarı ve Meclisi eline geçirmiştir. Hamas'ın hükümeti ele geçirmesi ile birlikte Filistin içerisinde Hamas - El-Fetih çatışmaları ve iktidar kavgası başlamıştır. 1992 yılında İsrail işçi partisinin yönetimi eline almasıyla oluşan ılımlı hava bazı anlaşmaların yapılmasına zemin oluşturulmuştur. İzak Rabin döneminde Filistin meşru temsilcisi olan FKÖ ile Oslo görüşmeleri başladı. Bu görüşmeler II. İntifada başlamasıyla durdurlumuştur.
Özet (Çeviri)
With the help of British Mandate to Jews in settlement in Palestine and the resolution of the United Nations to partition Palestine, the Jews declared the state of Israel on the land of Palestine in 1948, that step led some Arab countries to attack Israel, but Arabs were defeated in the war.The second war between Arabs and Jews was in 1967, in which Arabs were defeated also, and the consequences of that war were catastrophic, as İsrael occupied all the land of Palestine, the Sinai Peninsula and Golan Heights. After the war ended, Israel started in settling Jews in the land they occupied. The war of 1973 was the end of the Arabs wars against Israel, since Egypt and Israel signed Camp David treaty for peace. And the Palestinian Liberation Organization (PLO), which began its war against israel to remove it from existence after the Lebanon War in 1982 and at the end of the first intifada, which began in 1987 signed the Oslo Agreement in 1993 for peace with Israel, which lasted until 2000. The visit of Ariel Sharon to Jerusalem in 2000 led to a clash between the palestinian prayers and Israeli soldiers, which led to ignition of the second intifada and to the stall of peace process. With the rise of the intifada, İsrael stepped up its security policy against the Palestinians, where it built the separation barrier, more settlements and more Israeli checkpoints in the West Bank. On the domestic front of the Palestinians, especially after the death of Yasser Arafat, the incidents started to go for the worst, where the presidential and parliamentary elections in Palestine were in 2005-2006. Mahmoud Abbas ? from Fatah- won the presidency, while Hamas won the Palestinian Legislative Council. So the results of the elections led hamas to control the government and that was the beginning of political differences between Fatah and Hamas, which has evolved into armed fighting. After the success of Labor Party in elections in 1992, Yitzhak Rabin helped to create a structure for the start of negotiations with the legitimate representative of the Palestinians which is the PLO and Oslo negotiations began, but those negotiations stalled with the start of the Aqsa Intifada