Emniyet teşkilatında hizmet içi eğitim: Polis savunma taktikleri örneği
Inservice training in turkish national police: Police self-defence tactics
  1. Tez No: 277412
  2. Yazar: GALİP KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Polis Savunma Taktikleri, Hizmet İçi Eğitim, Eğitim Planlaması, Emniyet Teşkilatı, Police Self-Defence Tactics, Inservice Tranining, Training Plan, Turkish National Police
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kurum ve kuruluşların ürettiği ürünün ve verdiği hizmetin kalitesi, sahip olduğu nitelikli insan gücü ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Personelin verimli ve etkili olmasında en büyük pay eğitimindir. Özellikle toplumla yakın ilişki içerisinde bulunan polisler için bu konu daha da önem arz etmektedir. İyi ve kaliteli bir hizmet, iyi belirlenmiş amaçlar çerçevesinde örgütlenmiş kuruluşlar tarafından verilebilir.Bu çalışmada Türk Polis Teşkilatında etkin bir hizmet içi eğitim planlaması nasıl yapılır sorusu, 2005 yılında başlayan Polis Savunma Taktikleri Eğitimleri örneğinde irdelenmiş ve bu ana problem çerçevesinde iki alt problem ele alınmıştır:1- Türk Polis Teşkilatında etkin bir hizmet içi eğitim programı hazırlamanın temel öğeleri ve aşamaları nelerdir?2- Bu program hazırlanırken yaşanması ihtimal dâhilinde olan problemler ve teşkilatın iç dinamikleri nasıl aşılacaktır?Bu çalışmada, ölçümden ziyade keşfetme, anlama ve açıklamanın ön planda olduğu nitel araştırma yöntemlerinden olan görüşme tekniği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, verinin özgün formunun mümkün olduğu kadar bozulmadığı ve gerektiğinde araştırmaya katılan bireylerin söylediklerinden doğrudan alıntı yapıldığı betimsel yaklaşımdan yararlanılmıştır. Daha sonrasında toplanan veriler gruplandırılarak, etkin bir hizmetiçi eğitim planlamasının temel prensipleri ile Polis Savunma Taktikleri Eğitim programı düzenlenirken izlenilen adımlar karşılaştırılmıştır. Bu sayede teori ve pratik bütüncül bir yaklaşımla ortaya konulmak istenmiştir. Son bölümde elde edilen bulgular değerlendirilerek, ?Emniyet Teşkilatı'nda etkin bir hizmetiçi eğitim planlaması nasıl yapılır?? sorusu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality of the product and service provided by the institutions and organizations increases with the availability of qualified manpower. Training has a fundamental impact on employee?s productivity and power. At that point, it is inevitable to see the importance of training for the police who works with people, within the society. A qualified service can only be given by the organized institutions in accordance with well determined purposes.In this research, I search the answer for the question of ?What are the best ways of inservice training plans in Turkish National Police?? The question is studied within the sample of Police Self-Defence Tactics Training that begun in 2005. And by trying to answer this question, I am concerned with two main problems:1- What are the main elements and stages of planing inservice training in Turkish National Police ?2- How do the internal dynamics of Turkish National Police get oriented to the probable problems in the process of planning the training program?In this research, I used qualitative research method, interview technique which appreciates riconnoitering, also understanding and explaining rather than measuring. Depictive approach is used for analysing these datas. In this approach, the original forms of datas are kept, the scripts are written as they are said by the attendants if necessary. Then these datas which are basic principles in plannig inservice training are categorized and compared with the phases of Police Self-Defence Tactics training plannigs. Thus, theory and pratic are presented with an integrated approach. Consequently, all findings are evaluated and ?How is an effective inservie training planned in Turkish National Police?? is discussed.