Türkiye'de çocuk suçluluğunun nedenleri ve önlenmesi: Adıyaman örneği
The reasons of juvenile delinquency in Turkey and preventing: Adıyaman case
- Tez No: 277415
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Çocuk Suçluluğunu Etkileyen Etmenler, Adıyaman Örneği, The Child, The Juvenile Delinquency, The Factors Affecting the Juvenile Delinquency, The Adiyaman Case
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çocuk; kendisine bakan ve fizyolojik ve psikolojik gereksinmelerini gideren ailesinden, sevgi, anlayış ve güven bekleyişinde olan bir canlıdır. Çocuklar bu beklentilerini bulamadığında ya da bulamadığını düşündüğünde, saldırganlık davranışları gösterme eğiliminde olmaya başlarlar. Bu durumdaki bir çocuk, muhtemelen kızma ve öfke gibi duygularını/duygulanımlarını, iç dünyasına itmekte ve bilinçaltında yaşatmaya çalışmaktadır. İşte bu iç çatışmanın ifade yollarından biri olarak ve toplumsalsallaşma sürecinin çeşitli nedenlerle tamamlanamaması çocuklarda, suça yönelme veya suça itilme, bunun sonucunda da suçluluk olgusu ortaya çıkmaktadır.Birer fidan olan çocuklar, biz nasıl yetiştirir ya da yönlendirsek öyle şekil alacaklar ya kendisine ve topluma yararlı bireyler olacaklar ya da suçluluk olgusu içinde çocuklarını, gençliklerini hatta hayatlarının büyük kısımlarını işledikleri suçun bedelini ödemeye çalışarak geçireceklerdir. İşte bu noktada geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın suç olgusundan uzak tutulmaları için hepimizin üzerine düşen görevler bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, çocuk suçluğunun kavramsal ve hukuki boyutu ortaya konularak, çocuk suçluluğuna neden olan faktörler Adıyaman İli ölçeğinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Nedenlerini bilemediğimiz sorunlara çözüm de bulunamayacağından toplumsal bir sorun olan bu olgunun nedenlerini tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak çalışmanın temel amacıdır. Bu amaçtan hareketle; kişisel, ailesel, aile dışı ve göçlerden kaynaklanan nedenlerin çocuk suçluluğundaki etkisi, suçun önlenmesine yönelik alınabilecek tedbirler, Adıyaman İlinde ve Türkiye genelinde istatistiksel verilerle incelenerek, çözüm önerileri oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The child is a living creature who expects love, understanding and trust from his/her family that takes care of her/him and provides his/her physical and psychological requirements. In case the children shouldn?t satisfy these expectations or if they should think that they could not satisfy these expectations, they would begin to be in tendency to show offensive behaviors. A child in such a case, probably represses his/her senses, such as anger and temper, to his/her inner world and tries to keep them in his/her subconscious. So, as one of the expression ways of this inner conflict and because the socialization process is not completed due to several reasons, causes tendency and pushing into crime among children and as the result of this situation guilt case appears.Children, that each of them is a slim, will be formed according to how we would bring up or guide them. Each of them will be either an individual who is beneficial to the society and himself/herself or spend their childhood, youth, and even a large parts of their lives by trying to pay the cost of the crime they did. Here at this point there are duties for all of us to prevent our children from guilt case who are the guarantee of the future. The conceptual and legal position of Juvenile Delinquency are presented in this thesis and the factors cause to Juvenile Delinquency are shown within the sample of the Adıyaman . Because it is not possible to produce solutions for the problems that we do not know the reasons, determining the reasons of this case which is a social problem and presenting solution offers is the main aim of this study. Beginning with this purpose, the effects of the individual, familial reasons and factors outside of family and immigrations over Juvenile Delinquency and the measures that may be taken in order to prevent the guilt are analysed through the statistically in Adıyaman and overall Turkey and the solution proposals are presented.