Yetenek yönetiminin çalışanların performası üzerine etkileri ve Niğde sağlık sektöründe bir uygulama
The effect of talent management on performance of health staff and one practise in Nigde health sector
- Tez No: 277433
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YENİÇERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Yetenek Rekabeti, Performans Değerlendirme, Talent, Talent Management, War for Talent, Performance Appraisal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Günümüz iş dünyasında dengelerin değişmesi işletmelerin önem verdiği kavramları da değiştirerek insan faktörünün değer kazanmasına neden olmuştur. Rekabet koşulları karşısında yüksek performansı yakalamak isteyen işletme yöneticileri, iş için yetenekli olan bireyi seçip bünyelerine katmaları gerektiğini fark etmeye başlamışlardır. Örgütsel bağlılık kavramının zayıfladığı bir ortamda, yetenekli çalışanları elde tutmak zorlaşmış ve yetenek rekabeti olgusunun doğmasına neden olmuştur.Yetenek yönetimi, iş için en uygun çalışanı temin etmek, yerleştirmek, psikolojik sözleşme ile bağlılığını arttırmak, işi doğrultusunda eğitip geliştirmek, kariyerini yönetmek ve performansını yükseltip rekabet ortamında başarılı olmayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı da, işletmenin performansının yükseltilmesinde yetenek yönetimi uygulamalarının etkisinin belirlenmesidir. Bu nedenle yetenek yönetiminin boyutları belirlenmiş ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Teorik bilgiyi desteklemek amacıyla Niğde ilinde ankete dayalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Devlet hastanelerinde görevli çalışanlara yetenek yönetimi ile ilgili sorular yöneltilerek, performansa etkisi tespit edilmeye çalışılmış, sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma, yetenek yönetimine ilişkin beş boyutun bulunduğunu saptamıştır. Mevcut olan beş boyutun her birinin, çalışan performansı üzerine pozitif yönde ve doğrusal etkisi olduğunu belirlemiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, yetenek yönetiminin çalışanların performansını yükselterek etkilediği söylenebilecektir.
Özet (Çeviri)
The changes experienced in the balance of today?s business world have caused businesses to change their said important concepts, and place greater value on the human factor. Business executives have realised that they need to recruit the most qualified candidates for the job if they want to reach the high performance required to survive within a competitive environment. It has become more and more difficult to retain skilled employees in an environment where the concept of organisational loyalty has deteriorated, which has given rise to a skill competition phenomenon.Skill management aims to hire and place the most suitable employee for the job, increase their loyalty with a psychological contract, train and develop them in accordance with their job description, manage their career, and increase their performance in order to succeed in a competitive environment. The purpose of this study is to identify the effects skill management applications have in increasing the performance of a business. Hence, why the dimensions of skill management were determined and assessed in detail. A questionnaire-based research was performed in the city of Niğde, in an effort to prove theoretic facts. We tried to determine how skill management affected performance by directing questions regarding skill management to employees of state hospitals; the results obtained were assessed. The research confirmed that skill management had five dimensions. Every single one of the current five dimensions had a positive and linear effect on employee performance. Based on these results, it is possible to state that skill management increases staff performance.