Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere sağlanan devlet teşvik belgelerinin üretim ve istihdam üzerindeki etkisi Türkiye uygulaması-
Small and medium-sized enterprises state incentive certificates of rain effects on production and employment- the case of Turkey-
  1. Tez No: 277574
  2. Yazar: MAHMUT EMRE BAHTİYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla, KOBİ, İstihdam, Yatırım Teşvik Belgesi, Gross Domestic Product, SME, Employment, Investment İncentive Certificates
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
KOBİ'ler esnek yapıları ve üstlenmiş oldukları roller nedeniyle birçok araştırmacı tarafından incelenmeye alınmıştır. Çalışmaların genelinde KOBİ'lerin finansman sorununa değinilmiş ve çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır.Devletler ekonomik sosyal ve bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi, bölgeler arasındaki refah düzeyindeki farklılıkların giderilebilmesi, dış ticarette rekabetin arttırılabilmesi, ekonomik büyümenin sağlanması ve işsizliğin azaltılması için teşvik tedbirleri uygulamaktadır.Bu çalışmada devlet tarafından verilen teşvik belgelerinin üretim ve istihdam üzerindeki etkileri incelenmiş ve 2000 ? 2009 yılları arasındaki Devlet Teşvik Belgeleri ile verilmesi amaçlanan Yatırım Teşvik Miktarı ve yaratılan İstihdam Sayıları, GSYİH ve İstihdam verilerine ulaşılarak korelasyon analizi tekniği ile aralarındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ve Yatırım Teşvik Belgesi kavramları üzerinde durulmuş, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tarihi gelişimi üzerinde durulmuş KOBİ'lerin ekonomi içindeki yerine değinilmiştir. İkinci Bölümde, yatırım, istihdam ve GSYİH kavramları üzerinde durulmuş ve birbirleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Hazine, Türkiye İstatistik Kurumu, OECD, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın resmi internet sayfaları üzerinde yer alan veri sayfalarından sağlanan Yatırım Teşvik Belgesi, İstihdam, GSYİH verileri açıklanmaya çalışılmış, SPSS Programı üzerinde analiz edilerek aralarındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde çalışma sırasında karşılaşılan sorunlar ile analiz sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The SME?s constitutions have been explored by severeal researhers due to their flexible structures and the roles they undertook. In generla of these explores, economical matter have been handed and some solution ways have been tried to find.Encouraging precautions are applied to cultivate states? economical and social and territorial levek, to eliminate differences between peace levels, to increase rivalry at out-trade, to enable economical growth and devrease unemployment.In this study the effects of urging documents on accomodation and production and between the years productiun and between the years 2000-2009 with urging documents, investment encouragement amount and the number of accomodation and GDP and accomodation data were gained so that correlation analysis technics relations were tried to explanied.İn the 1st part, Small And Middle Structured İnstitutions and İnvestment Encouragement Document concepts have been taken into consideration, Small And Middle Structured İnstitutions historical development has been studied and SME?s place in economy is mentioned. In the 2nt part investment, accomodation GDP consepts are studied and the relation of them with aech other are searched. In the 3rd part state?s treasure, Turkey statistics constitution, OECD, Turkish Republic, CEntre Bank?s formal web pages that indude data pages, provided Investment İncentive Certificates, Accomodation GDP datas are tried examineon SPSS Programme, they are analyzed and so the relation among them are studied. And in the last part, the problems faced during the study and results of analysis are tried to be explained.