Some Set-Theoretical traces in Leibniz's works
Set Teorinin Leibniz'in çalışmalarındaki kökleri
- Tez No: 277633
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Analyticity, Axiomatic Method, Philosophy of Leibniz, Russell Paradox
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, esas itibariyle Platoncu tümel-tikel ayrımı, Organon-Categoria'daki Aristocu tasımsal önermeler ve Euclid Geometrisindeki Aksiyomatik yöntemden beslenen Aksiyomatik Set Teorinin Leibniz Felsefesindeki köklerini araştırmaktır.Tezin yoğunlaştığı asıl alan Leibnizci Metafiziğin analitik özelliği ve Leibniz Felsefesinin temel prensibi olarak özne-yüklem ilişkisi ile genel olarak Aksiyomatik Yöntem özel olarak da Aksiyomatik Set Theory arasındaki karşılıklılıklar olacaktır.Bunu yaparken, bir set/class'ın evrenselliği ve/veya boş küme olma özniteliğine, paradoksların muhtemel nedenlerine ve Russell Paradoksunun eleştirel analizine özel bir önem verilecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to search the primitives of Axiomatic Set Theory in Leibnizian Philolosophy, nourishing, roughly, from Platonic idea of universal-particular distinction, Aristotelian syllogistic propositions of Organon-Categoria and Euclidean Methodology in Elements.The main focus of the dissertation intends to examine the analyticity of Leibnizian Metaphysics and the anologies between the subject-predicate relation in The Philosophy of Leibniz and Axiomatic Method in general and Set Theory in particular.In doing this, special emphasis will be ascribed to the notion of sets as to universality and/or nullness of a class, probable causes of paradoxes and in this context a critical analysis of Russell Paradox.