Nation building policies and their impact on the Russian minority in post-Soviet Kazakhstan
Sovyet sonrası Kazakistan'da ulus oluşturma politikaları ve bunların Rus azınlık üzerine etkileri
- Tez No: 204705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulus oluşturma, Kazakistan, Rus Azınlık, Nation building, Kazakhstan, Russian minorityi
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezin amacı Sovyet sonrası Kazakistan'da ulus oluşturma politikalarınınRus azınlık üzerine etkilerini incelemektir. Bu bağlamda tezde, önceliklegenel olarak Sovyet milliyetler politikaları ve özel olarak da bu politikalarınKazakistan'daki uygulamaları incelenmektedir. İkinci olarak, tez, Sovyetsonrası ulus oluşturma politikalarının Kazakistan'daki Ruslar üzerineetkilerini beş ana konuya odaklanarak incelemektedir: siyasi elitler, devletinplanlama ve istihdam politikaları, dil politikası ve tarihin yeniden yazılması,vatandaşlık sorunu ve başkentin yerinin değiştirilmesi. Sonuç olarak, bu tezSovyet sonrası Kazakistan'ın ulus oluşturma politikalarının genel olarak Rusazınlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu iddia etmektedir. Bu olumsuzetkinin en çok istihdam ile sosyal ve kültürel alanlarda görünür olduğu daayrıca belitilmektedir. Son olarak, tez, Kazakistan Devlet Başkanı NursultanNazarbaev karşıtlarının (hem Rus, hem Kazak) Kazak yönetimi tarafındanbüyük ölçüde kısıtlandığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to examine the impact of nation buildingpolicies over the Russian minority in post-Soviet Kazakhstan. In order to doso, the thesis first examines the Soviet nationality policies in general andtheir practice in Kazakhstan in particular. Second, the thesis examines theimpact of the post-Soviet nation building policies over the Russians inKazakhstan by focusing on five major issues: political elites, state planningand recruitment policy, language policy and rewriting of history, issue ofcitizenship and the relocation of the state capital. As a result, the thesisargues that, the post-Soviet nation building policies of Kazakhstan haveoverall had a negative impact over the Russian minority living in therepublic. It is argued that this negative impact is mostly visible in the areasemployment, and social and cultural spheres. In addition, the thesis alsoargues that opponents of Kazakh President Nursultan Nazarbaev, bothRussian and Kazakh, have largely been curbed by the Kazakh government.