Özel öğrenme bozukluğu olan çocukların ruhsal profillerinin değerlendirilmesi
Analyzing the psychology of the children with special learning disabilities
  1. Tez No: 277867
  2. Yazar: FATMA ÇÖLKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Bozukluğu, Rorschach testi, T.A.T, C.A.T, Special Learning Disabilities, Rorschach test, T.A.T, C.A.T
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, Özel Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) olan çocukların ruhsal dünyalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de ÖÖB ile yürütülmüş çalışmaların sayısının oldukça az olması ve bu çalışmalarda sadece bilişsel fonksiyonların incelenmesi dikkat çekicidir. ÖÖB tanısı almış çocuklarla aynı yaş grubundaki klinik başvurusu olmayan çocuklar, düşünce süreçlerine yatırım, dürtüleri ve duygulanımları işleme, kastrasyon kaygısı, belirsizlikle karşılaşma ve ayrılıkla ilgili kaygılar açısından Rorschach testi aracılığıyla karşılaştırılmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler farklılıkları göstermek açısından kısmen yetersiz kalsa da, psikanalitik yoruma dayanan içerik analizleri iki grup arasındaki bazı ruhsal farklılıkları ortaya koymaya izin vermiştir. Ancak her olgunun kendi bireyselliği içinde değerlendirilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca ÖÖB olan çocuklar C.A.T. ve T.A.T.'ye göre değerlendirilmiştir. Ayrıca Özel Öğrenme Bozukluğu tanımının hâlâ tartışılan bir konu olması önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aims at analyzing the psychology of the children with Special Learning Disabilities. It is interesting that studies with Special Learning Disabilities are very little and only cognitive functions are examined in this studies in Turkey. The children with Special Learning Disabilities are compared with nonclinical children at the same age, in terms of making investment to intelectual processes, working over drives and affects, castration anxiety and anxieties of being confronted with ambiguity and seperation via Rorschach test. Although the statistical evaluations are partly insufficient to show the differences clearly, the content analyses that are relied to psychoanalytic interpretations allow to show some psychological differences. However, it can be said that it will be helpful to evaluate each case in terms of its uniqueness. The children with Special Learning Disabilities are evaluted via T.A.T. and C.A.T. And it is important that the definition of Special Learning Disabilities is still controversial issue.