The attitudes of classroom teachers' towards physical education lesson and the problems they encounter
Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumları ve karşılaştıkları problemler
- Tez No: 277967
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZBAY GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Beden Eğitimi Dersi, Tutum, Problem, Classroom Teacher, Physical Education Lesson, Attitude, Problem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin, beden eğitimi dersine yönelik tutumları ve karşılaştıkları problemleri belirlemek ve kişisel bilgilerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre, tutum ve problemlerinin farklılaşıp farklılaşmadığını karşılaştırarak incelemektir.Araştırma, nicel ve nitel araştırma desenleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünde, mevcut durumu ortaya çıkarmayı amaçlayan betimsel ve taramaya yönelik bir yöntem, nitel bölümünde ise görüşme yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Ankara il merkezindeki 8 merkez ilçede, 532 resmî ilköğretim okulunda görev yapan 9174 sınıf öğretmeni, araştırmanın nicel bölümünün örneklemini, 53 ilköğretim okulunda görev yapan 984 sınıf öğretmeni, nitel bölümünün örneklemini ise 12 sınıf öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği (SÖBEDTÖ)?, ?Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Problem Ölçeği (SÖBEDPÖ)? ve ?Görüşme Formu? kullanılmıştır.Araştırmanın nicel bölümünde, ?Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği? ve ?Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Problem Ölçeği?nden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, istatistiksel yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, bağımsız gruplar için t-Testi, bağımsız gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca tek yönlü varyans analizi (ANOVA)'nde, birimler arası farkların hangi gruplar arasında olduğunu bulmak amacıyla da Tukey HSD ve Dunnett C testi uygulanmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde toplanan veriler, nitel araştırmanın içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir.Araştırmanın nicel bölümünün sonuçlarına göre; erkek sınıf öğretmenlerinin, kadın sınıf öğretmenlerine göre; 30 yaş ve üstü sınıf öğretmenlerinin, 29 yaş ve altı sınıf öğretmenlerine göre; kıdemli sınıf öğretmenlerinin, kıdemsiz sınıf öğretmenlerine göre; eğitim enstitüsü mezunu sınıf öğretmenlerinin, eğitim yüksek okulu, eğitim fakültesi ve diğer fakültelerden mezun sınıf öğretmenlerine göre; ön lisans mezunu sınıf öğretmenlerinin, lisans mezunu sınıf öğretmenlerine göre; daha fazla egzersiz yapan sınıf öğretmenlerinin, daha az egzersiz yapan ve hiç egzersiz yapmayan sınıf öğretmenlerine göre beden eğitimi dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları ve daha az problemle karşılaştıkları belirlenmiştir. Beden eğitimiyle ilgili sertifikaya sahip olan sınıf öğretmenlerinin, sertifika sahibi olmayan sınıf öğretmenlerine göre; beden eğitimine yönelik hizmet içi eğitim alan sınıf öğretmenlerinin, hizmet içi eğitim almayan sınıf öğretmenlerine göre beden eğitimi dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir. Görev yaptıkları okulların bulunduğu çevrenin sosyal gelişmişlik düzeyine göre, orta gelişmiş düzeydeki okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin, gelişmiş ve gelişmemiş düzeydeki okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerine göre beden eğitimi dersinde daha az problemle karşılaştıkları görülmüştür.Araştırmanın nitel bölümünün sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersinin çok gerekli bir ders olduğu konusunda fikir birliği içinde oldukları, ancak beden eğitimi dersini yürütebilecek bilgi ve donanıma sahip olmadıklarından, bu dersi verimli bir şekilde işleyemedikleri, bu nedenle de dersin amacına ulaşamadığı belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin, beceri ve ilgi yetersizliği, kıyafet sorunu, diğer derslerde yetiştirmek zorunda oldukları yoğun bir program olması ve çocukların akademik başarılarının öncelik taşıması gibi nedenlerle, beden eğitimi dersinde genelde önemli görülen dersleri işledikleri tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersinde karşılaştıkları en önemli problemler, okullarda spor salonunun olmaması veya spor salonu olanlarında yeterince kullanılamaması, okul bahçelerinin bu dersin yapılabilmesi için uygun olmaması, araç-gereç ve malzeme eksikliğinin olması ve bu dersi yürütebilecek bilgi ve uygulama düzeylerinin yetersiz olması olarak saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin yükseköğrenimleri sırasında almış oldukları beden eğitimine yönelik derslerin, ilköğretim I. kademede beden eğitimi derslerini yürütebilecek kadar yeterli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the attitudes of classroom teachers towards the physical education lesson and the problems they had and to analyze whether their attitudes and behaviours differentiate or not by comparing according to the independent variants obtained from their personal knowledges.The research was evaluated with quantitative and qualitative research patterns. In the quantitative part of the research, descriptive and scanning method aiming to uncover the available situation and in the qualitative part, interview method were used.9174 classroom teachers working in 532 formal primary school in the eight district centers of Ankara formed the universe of research, in 2006-2007 education-instruction term and 984 classroom teachers working in 53 primary school formed quantitative part of the sample and 12 classroom teachers formed the qualitative part of the sample.In the research, ?Personal Knowledge Form?, ?Classroom Teachers? Physical Education Lesson Attitude Scale (CTPELAS)?, ?Classroom Teachers? Physical Education Lesson Problem Scale (CTPELPS)?, ?Interview Form? which all developed by the researcher as data collection mean were used.In the quantitative part of the research, t-test for the independent groups, percent distribution, frequency as statistical method, one way variance analysis were used in the evaluation of the data obtained from ?Classroom Teachers? Physical Education Lesson Attitude Scale?, ?Classroom Teachers? Physical Education Lesson Problem Scale?. Besides, in one way variance analysis, Tukey HSD and Dunnett C Test were applied to find out in which groups there are differences between the units. Meaningfulness level in the analysis was taken as 0.05. The data collected in the qualitative part of research was evaluated with the help of the content analysis method of the qualitative research.According to the results of the quantitative part of the research; male classroom teachers compared to female classroom teachers, 30 year and over 30 classroom teachers compared to 29 year and below 29 classroom teachers; senior classroom teachers compared to junior classroom teachers, the classroom teachers graduated from education institute compared to the classroom teachers graduated from education high school, education faculty, and other faculties, classroom teachers with associate degree compared to classroom teachers with bachelor?s degree; the teachers who do more exercise compared to the other classroom teachers who do less or never do were determined that they have more positive attitude towards physical education lesson and that they encounter less problems. It was found out that the classroom teachers who have a certificate related to the physical education compared to the classroom teachers who has no certificate; the classroom teachers who have in-service training in physical education compared to the ones who have no in-service training have more positive attitude towards physical education. According to social development of the environment where their schools are located, classroom teachers who work in the medium developed schools have less problems in the physical education lesson, compared to the classroom teachers who work in developed and undeveloped schools.According to the results of qualitative part of the research; it was found out that all the classroom teachers agree that physical education lesson is necessary, but they don?t have enough knowledge to do this lesson, that?s why, they can?t teach this lesson productively and so the lesson doesn?t reach its goal. Because of the facts that the classroom teachers have a busy programme in the other lessons, lack of skill and interest, dress problems, and priority in students? academic success, it was determined that the classroom teachers do the other lessons which are given more importance. The most important problems that classroom teachers encounter are that there are no gymnasiums in the schools, the gymnasiums which are not used well, the schoolyards? aren?t convenient to do this lesson, lack of equipment and their knowledge and application level to do this lesson aren?t enough. The lessons related to the physical education that the classroom teachers were taught during their university education are not enough to do the physical education lesson in the first stage of primary education.