Ortaöğretim coğrafya derslerinde ev ödevlerine yönelik öğretmen görüşleri (Yozgat ili örneği)
The lecturers? views about home works given in geography lesson at high schools (Sample collected from Yozgat)
  1. Tez No: 278009
  2. Yazar: MEHMET ALİ OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ev Ödevi, Coğrafya Eğitimi. Öğretmen Görüşü, Home works, geography education, lecturer?s view
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, ortaöğretim coğrafya derslerinde ev ödevi ile ilgili öğretmen görüşlerini tespit etmek amacıyla yapılmış bir araştırmayı kapsamaktadır.Araştırmanın örneklemini 2009-2010 eğitim öğretim yılında Yozgat İli sınırları içindeki okullarda görev yapan 75 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada tarama modeli kullanılmış, ortaöğretim coğrafya dersinde ev ödevlerine yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek için öğretmenlere anket uygulanmıştır. Araştırmada ilk olarak literatür taraması yapılmış ev ödevi ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Coğrafya dersinde ev ödevleri ile öğretmen görüşlerini belirlemeye yönelik anket geliştirilmiştir. Coğrafya dersinde ev ödevleri ile öğretmen görüşlerine ait veriler bu anketle toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sayısal verilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Öğretmenlerin maddeler hakkındaki görüşlerine ait puanların ayrı ayrı aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Görüşler ``t'' testi ile test edilmiştir. İkiden fazla grupların ortalamaları arasındaki farkın ortaya çıkarılabilmesi amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) test tekniğinden faydalanılmıştır.Öğretmenler, ev ödevlerinin, öğrencileri araştırmaya sevk ettiğini, zamanı planlı kullanma alışkanlığı kazandırdığını, sorumluluk duygusunu geliştirdiğini, kalıcı öğrenmeyi sağladığını, öğrencilerin başarısını artırdığını düşünmektedir. Ev ödevlerinin coğrafya dersindeki becerilerin kazandırılmasında, problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde, grup çalışmasında kullanılması gerektiğini inanmaktadırlar. Ayrıca Coğrafya öğretmenleri coğrafya derslerinde ödev verirken coğrafi bilinç oluşturmaya ve tasarruf bilincinin gelişmesine, öğrencilerin çevre sorunlarına karşı bilinç geliştirmesine özen göstermektedir.Öğretmenler, ödev vermede ders kitaplarından, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarından, çalıştıkları okul türünden, ödevler ile ilgili yöntem ve bilgi yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis contains a research done for determining the lecturer views about homeworks given in the geography lesson at high schools.The samples in the research were 75 geography lecturers, worked at high school in Yozgat, during the education semesters between 2009 and 2010.Scanning Model was applied in the research. Hereby, a questionnaire about geography lesson homeworks was conducted to lecturers in order to obtain their views. First, the related literature was searched. Then, a questionnaire was approved for determining the lecturers? views about homeworks of geography lesson. The questionnaire was conducted and lecturers? views about the homeworks were obtained. Then, the Statistical Package for Social Sciences, SPSS, program was used for analyzing the statistical data obtained from the questionnaire. The averages and standard means of the scores of lecturers? views about each article were calculated separately. The ?t? test was applied to the views. The Analysis of Variance between Groups, ANOVA, was used to uncover the differences between groups.The lecturers believed in that homeworks encourage the students to researches, give a habit for using the time appropriately, develop responsibility, yield the permanent learning, and stimulate the students? achievements. Also, they believed in that the homeworks bring the students in getting abilities in geography lectures, developing ability in problem solving, and getting an action in group-studies. Finally, the geography lecturers care about creating the awareness about geography and possessions, and against to environmental problems when giving homeworks.The lecturers have some problems stemming from giving homeworks from lesson books, socio-economic situation of the students, the school types they work, methods in related to homeworks and lack of knowledge.