Geniş etkili güncel olayların öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşlerine etkisi
The effect of currently happening events with broad impact on prospective science teachers? views about the nature of science
  1. Tez No: 278040
  2. Yazar: SELÇUK ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Bilimsel Okuryazarlık, Bilimin Doğası, Geniş Etkili Güncel Olaylar, Fen Öğretimine Karşı Tutum, Science Education, Scientific Literacy, Nature of Science, Current Events, Attitudes toward Science Teaching
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırmanın amacı, ?Geniş Etkili Güncel Olaylar?ın öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşlerine etkisini incelemektir.Bu araştırmada, tek grup ön-test, son-test deneysel deseni ile karma yöntem kullanılmıştır. Karma yöntem araştırması, aynı çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı araştırma yöntemidir. Bu yönteme göre, bu araştırmada nitel ve nicel veriler ayrı ayrı toplanmış, analiz edilmiş ve sonuç olarak bir araya getirilmiştir.Araştırma, 2009 - 2010 eğitim öğretim yılı güz ve bahar döneminde 3. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretmen adayları (N=25) ve Sınıf öğretmen adayları (N=25) ile yürütülmüştür. İlk olarak öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşleri Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler (BDHG) anketi ile fene karşı tutumları ise Fen Bilgisi Öğretimi Tutum Ölçeği II (FBÖTÖ-II) ile ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra her iki dönemde de araştırmacı tarafından hazırlanan geniş etkili güncel olaylarla üç hafta süren bir uygulama yapılmıştır. Uygulama sonrasında öğretmen adaylarının görüşleri BDHG anketi ve FBÖTÖ-II ile tekrar analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının görüşlerini doğrulamak ve detaylı olarak anlamak için uygulama sonrasında yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Analizler sonucunda, ?Geniş Etkili Güncel Olaylar?la yapılan uygulamaların, öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşlerini ve fen öğretimine karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to determine the effect of presentations and instruction about ?Currently Happening Events with Broad Impact? on teacher candidates? views of the nature of science.A mixed methods research was employed in this study with one group pretest-posttest experimental group design. Mixed methods research is defined as a method of research in which both quantitative and qualitative techniques are used. Thus, both quantitative and qualitative data were collected and analyzed separately and were combined in driving the conclusions.The study was conducted with participation of 3th year pre-service science teachers (N=25) and pre-service elementary teachers (N=25) during fall and spring semesters of 2009-2010 academic year. First, teacher candidates? views of the nature of science were probed by the Views on Nature of Science (VNS) questionnaire and their attitudes towards science teaching were determined by Science Teaching Attitude Scales II (STAS-II). Second, the researcher prepared a presentation about ?Currently Happening Events with Broad Impact? and utilized it during a three week instruction period in both semesters. After the instruction, both questionnaires were administered once more as post-tests. Semi-structured interviews were conducted in order to verify and understand participants? views in more detail.As a result, it was found that the presentations and the instruction positively affected the pre-service teachers? views on the nature of science and their attitudes toward science teaching.