Mehmet Kaplan'ın eserlerinde estetik, sanat ve edebiyat eğitimi
Aesthetics, art and literature education in Mehmet Kaplan's artworks
  1. Tez No: 278073
  2. Yazar: MUSTAFA SAİD ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Kaplan, Estetik, Estetik Eğitimi, Sanat Eğitimi, Edebiyat Eğitimi, Türk Edebiyatı, Mehmet Kaplan, Aesthetic, Aesthetics Education, Art Education, Turkish Literature
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsanların kâinatı, kâinattaki olayları, fikirleri estetik bir bakış açısıyla görmeleri dünyadaki birçok sorunu daha oluşmadan önleyebilir. İnsanın ruhunu, zihnini ve bedenini doğru eğiten bir eğitim sistemi, amaçlarına ulaştığı ölçüde, insanı kargaşadan, düzensizlikten, uzak tutar. İnsanın böyle bir noktaya gelmesi de dünya barışına dolaylı yoldan katkıda bulunur.Bireylerin çevrelerini olumlu bakışlarla görebilecek bir seviyeye gelmeleri için onlarda potansiyel olarak bulunan güzellik duygusunu geliştirmek gerekir. Sanat düşüncesi ve sanat dalları insandaki güzellik duygusunun gelişmesini sağlayacak önemli araçlardır. Bundan dolayı sanat eğitimi, bireysel ve toplumsal yaşam için oldukça önemlidir.Sanat dalları arasında en doğal ve en yaygın olanı edebiyattır. Edebiyatın önemli bir yönü de muhataplarına en kolay ve en doğrudan ulaşan bir sanat dalı olmasıdır. Edebiyatın malzemesi olan söz de hiçbir şekilde değişikliğe uğramadan sanatçıdan, muhatabına ulaşır. Bütün sanat eserlerinin anlatmak istediklerini de edebiyat dile getirir.Günümüzde eğitim, estetik, edebiyat ve sanat eğitimi konularında çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunların giderilmesinde eğitim, edebiyat ve sanat konularında uzmanlaşmış olan kişilerin görüşleri önemli rol oynar. Türkiye'de Mehmet Kaplan bu alanda çaba göstermiş isimlerdendir. 1915 yılında dünyaya gelen Mehmet Kaplan, 1986 yılında vefat edene kadar, bütün hayatını eğitime adamıştır.Kaplan, gerek gündelik yaşamında, gerekse akademik hayatında iyi bir eğitimci olabilmiş, bu özelliğinin yanında yazdığı birçok eserle sanat ve edebiyat eğitimine yön verecek görüşler ortaya koymuştur.Bu araştırma Mehmet Kaplan'ın sanat ve edebiyat eğitimi ve bireylere estetik yetenekler kazandırma konusundaki görüşlerini konu edinmektedir. Araştırmada Kaplan'ın düşüncelerinden hareketle, estetik, sanat ve edebiyat eğitimi konusunda çeşitli önerilere yer verilmiştir. ?Bireylere estetik bakış açsını kazandırmada sanat ve edebiyatın rolü nedir? Mehmet Kaplan'ın görüşlerini bu konuya katkıları nelerdir?? sorularına cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Viewing of the universe, events in the universe and opinions by people with an aesthetical aspect may prevent many problems in the world before they occurred. An education system correctly educating spirit, mind and body of human keep human away from confusion and disorder as much as it can reach its objectives. Arrival of human to such a point contributes to world peace implicitly.It is necessary to improve beauty sense existing with them potentially in order to get to a level they are able to see their environment with positive looks. Art thought and art branches are important tools that will ensure improving of beauty sense of human. Due to this reason, it is quite important for art education, personal and social life.Literature is the most natural and the widest among art branches. An important aspect of literature is being an art branch reaching to its addressees in the easiest and the most direct way. Word which is material of the literature reaches from artist to its addressee without incurring to any change in any manner. The literature speaks out the things that all artworks desire to express.Today, various problems are encountered on education, aesthetics, literature and art education. Opinions of people specialized on education, literature and art themes play important role for removal of these problems. Mehmet Kaplan is one of the names that have made effort in this field in Turkey. Mehmet Kaplan who was born in 1915 devoted all his life to education until he died in 1986.Mr. Kaplan had become a good educator both in his daily life and academic life; besides his that characteristic, he produced opinions directing art and literature education through many artworks he wrote.Theme of this research is talking about thoughts of Mehmet Kaplan about art and literature education and redounding aesthetic abilities to individuals. Miscellaneous suggestions are stated about aesthetic, art and literature education by acting from thoughts of Mr. Kaplan in the research. Answers looked for questions of ?What is the role of art and literature about redounding aesthetical viewpoint to individuals? What are contributions of thoughts and practices of Mehmet Kaplan to this matter?