Sosyal bilgiler programında yer alan iklim konuları ve özel öğretimi
The climate issues which take part in the social studies program and special educatian
  1. Tez No: 278104
  2. Yazar: SELMAN ABLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Özel Öğretim, Klasik Öğretim Yöntemi, Başarı Düzeyi, İklim, Social Studies, Private Teaching, Classic İnstruction Method, Success Degree, The Climate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada Sosyal Bilgiler programında yer alan iklim konularının öğretimi sürecinde uygulanacak özel öğretimin, düz anlatım yöntemine kıyasla başarı üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Araştırma deneysel bir çalışma olup, ön test, son test ve kalıcılık testine göre hazırlanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla başarı testi uygulanmıştır. Bu çalışma 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Ankara İl'i, Mamak İlçe'si, Lalahan Serdar Tosun İlköğretim Okulu 6 A ve 6 B sınıflarındaki toplam 40 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. 6. Sınıf Sosyal Bilgiler ?Yeryüzünde Yaşam? ünitesi içerisinde yer alan ?Değişik Yerler Farklı Yaşamlar? ve ?Dört Mevsim? konularının anlatımında, deney grubu olan 6 A sınıfına özel öğretim, kontrol grubu olan 6 B sınıfına ise klasik yöntemle ders anlatılmıştır. Öğrencilerin araştırma sonucunda bir farklılaşma gösterip, göstermediklerini ölçmek adına araştırmacı tarafından bir başarı testi hazırlanmıştır. Hazırlanan bu test her ki gruba konular işlenmeden önce ön test, konular işlendikten sonra da son test olarak uygulanmıştır.Ön test sonuçlarına göre. her iki grupta ön bilgi bakımından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Son test sonuçları incelendiğinde, özel öğretim uygulanan deney grubu başarı puanlarının, klasik yöntem uygulanan kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçtan hareketle Sosyal Bilgiler programında yer alan iklim konularının öğretiminde özel öğretimin bilgilerin kalıcılını artırmada etkili bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, it is aimed to reveal the effect of private instruction which is applied during the teaching of climate issues that take part in social studies program on success compared to the direct expression method.This search is a experimental study and it was organized according to the preliminary test, final test and permanency test. A success test was applied to gather data in the search.This study was applied on 40 students of sixth grade at Lalahan Serdar Tosun primary School, in 2009-2010 Education-Instruction year, in Ankara-Mamak. During the expression of the issues of ? four seasons? and ? different places different lives? which take place in the unit of ?life on the earth? , private inctruction method was applied to the 6-A class which is the experiment group and a classic method was applied to the students of 6-B class who are the control group. A new success test was prepared to evaluate whether the sudents show a differentiation or not at the end of the search. This test was applied to the both groups either at the beginning as a preliminary test or at the end as a final test.According to the preliminary test results, it was seen that there was no difference between the two groups. When the final test results were examined, it could be seen that the success points of the experiment group whom were applied the private instruction method was higher than the point of the control group whom were applied the classic method. With this result in hand, it was noticed that private instruction method is an effective way to increase the permanency of the information during the teaching of climate issues which are located in social studies program.