İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin daha gelişmiş zeka alanlarının saptanması ve buna uygun çoklu zeka kuramı etkinlikleri ile öğretim yapılması
Determining more dominant types of intelligences on seventh grade children and teaching with activities of multiple intelligences theory
- Tez No: 278125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, kimya eğitimi, çoklu zeka kuramı, geleneksel öğretim yöntemi, atom, atomun yapısı, science education, chemistry education, Multiple Intelligences Theory, traditional teaching method, atom, atomic structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerde farklı zeka türlerinin varlığını tespit etmek, ilköğretim 7. sınıf fen ve teknoloji öğrencilerinin atom ve atomik yapı konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına, tutum ve algılamalarına geleneksel öğretim yöntemine kıyasla Çoklu Zeka Kuramının etkisini araştırmak ve Çoklu Zeka Kuramının fen müfredatı açısından uygulanabilirliğini belirlemektir.Ön test?son test kontrol grup tasarımının kullanıldığı bu çalışma, 2007-2008 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Ankara ili Elmadağ ilçesi Gümüşpala İlköğretim Okulundaki 7-A (N=30) ve 7-B (N=30) sınıflarında öğrenim gören toplam 60 öğrenciyle haftada 4 ders saati olmak üzere yaklaşık 3 hafta boyunca yürütülmüştür. İlk hafta ön testler ve son haftada ise son testler uygulanmıştır. İki sınıftan rastgele seçilen kontrol grubundaki öğrencilerle geleneksel öğretim yöntemine göre, deney grubundaki öğrencilerle ise Çoklu Zeka Kuramına göre hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile dersler işlenmiştir. Her iki gruptaki dersler araştırmacı tarafından yürütülmüş olup, kontrol grubuna ve deney grubuna verilen eğitim 10 ders saati içinde tamamlanmıştır.Çalışmanın başlangıcında, her iki gruptaki öğrencilerin; ön bilgilerini tespit etmek için Ön Bilgi Testi, zihinsel gelişim seviyelerini belirlemek için Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi, bilişsel işlem düzeylerini belirlemek için Bilişsel İşlem Beceri Testi, öğrencilerin fene olan tutumlarını, bilim ve bilimi öğrenme yollarını algılamalarını belirlemek için tutum ve algılama anketi ve atom ve atomik yapı konusundaki kavramsal algılamalarını ve beyansal bilgilerini test etmek için Son Test uygulanmıştır. Bilgilerinin kalıcılığını ölçmek için Son Test 1 ay sonra tekrar uygulanmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar SPSS 11.5 (Statistical Package for Social Science) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Hipotezlerin değerlendirilmesinde t-testi ve one way ANOVA (tek yönlü varyans analizi) kullanılmış ve sonuçlar çoğunlukla 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretim etkinliklerinin öğrencilerin atom ve atomik yapı konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına, fene olan tutum ve bilim ve bilimi öğrenme yollarını algılamalarına anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür. Ayrıca bu istatistiksel bulgular araştırmacının sınıf içi gözlemleriyle de uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine different intelligence types on individuals, to investigate the effect of Multiple Intelligence Theory compared to the traditional Teaching method on grade-7 science and technology students? achievement, retention of their knowledge, attitude and perceptions in the topic of atom and atomic structure and to identify the suitability of Multiple Intelligences Theory on the elementary science curriculum.In this study, pre test-post test control group design was used. The study, consisted of total 60 students from 7-A (N=30) and 7-B (N=30) in Ankara-Elmadağ Gümüşpala Elementary School, was carried out about 4 normal lesson-hour in per week, during 3 weeks in 2007-2008 second semester. It was applied to pre test during the first week and post test during the last week. The topic of atom and atomic structure was taught with students of control group, was randomly selected between two groups, according to the traditional teaching method, while the students of experimental group were taught according to the Multiple Intelligence Theory. Both the lessons of two groups were carried out by the researcher. The education of control group was completed in 10 lesson-hours, whereas the education of experimental group was finished in 10 lesson-hours.In the beginning of this study, the Prior Knowledge Test for identifying their pre-knowledge, the Test of Logical Thinking for identifying their mentally development level, the Cognitive Procedure Ability Test for identifying their cognitive level, the Attitude and Perception Questionnaire for identifying the students? attitudes toward science and perceptions of ways of science and learning of science and the Post Knowledge Test for identifying their conceptional perception and expressional knowledge were applied to all students.The data obtained from this study were assessed by using computer SPSS 11.5 (Statistical Package for Social Science) program. In assessing the hypothesis, t-test and one way ANOVA were used.The results of Statistical analysis indicated that the teaching Activities Based on the Multiple Intelligences Theory, meaningfully contributed on the students? achievement, retention of their knowledge, attitude toward science and perceptions of ways of science and learning of science in the topic of atom and atomic structure, also these statistical findings were compatible with the researcher?s observations in the classroom.