İlköğretim 5.sınıf sosyal bilgiler dersinde yer alan ''Adım Adım Türkiye'' ünitesindeki kavramların öğrenilme düzeyi
The level of learning the concepts in the unit''Step by Step Turkey'' in social sciences lesson at 5th grade primary education
- Tez No: 278143
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Kavram, Kavram Öğretimi, Social Sciences, Concepts, Teaching of Concept
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersinde yer alan ?Adım Adım Türkiye? ünitesindeki kavramların öğrenciler tarafından öğrenilme düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan MEB'e bağlı ilköğretim okullarının 5. sınıfına devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Adı geçen ilçede 14 tane ilköğretim okulu, bu okulların 5. sınıfına devam eden yaklaşık 520 öğrenci bulunmaktadır. Rastgele seçim yoluyla bu okullardan 3 tanesi seçilmiş ve bu okulların 5. sınıflarında öğrenim gören 54'ü kız, 66'sı erkek olmak üzere toplam 120 öğrenci üzerinde araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini bu 120 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada, 5. sınıf öğrencilerinin ?Adım Adım Türkiye? ünitesindeki kavramlara ilişkin başarılarını belirlemek amacıyla 40 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorusu tipinde bir test hazırlanmıştır. Hazırlanan test 40 öğrenciye uygulanarak bir pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulama sonucuna göre başarı testinin her bir sorusunun madde-toplam korelâsyonları (madde ayırıcılık katsayıları) değerlendirilmiştir.Aynı zamanda pilot uygulamada her bir sorunun madde güçlükleri analiz edilmiştir. Maddeler geçerlik katsayıları ve ayırt edicilikleri bakımından incelendiğinde düzeltilmesi ve çıkarılması gereken sorular olduğu görülmüştür. Düzeltilmesi gereken maddeler ile birlikte toplam 10 soru çıkarılarak asıl uygulama için başarı testi 30 soru ile uygulanmıştır. Pilot uygulama sonunda 30 maddelik ölçme aracının güvenirliği 0.86 bulunmuştur.Veri toplama aracı ile elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) paket programından yararlanılmıştır. Öğrencilerin ?Adım Adım Türkiye? temasıyla ilgili kavramları öğrenme düzeyleri ve öğrencilerle ilgili kişisel bilgilere ilişkin bulguları ortaya koymak amacıyla frekans (f) ve yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca öğrencilerin kavramları öğrenme düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla varyansların homojenliğine (Levene Testi) bakılarak t ? Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ve Kruskal Wallis H testinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda özet olarak aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:Adım Adım Türkiye ünitesiyle ilgili kavramların öğrenilme düzeylerinin;1.Cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı,2.Öğrenim gördükleri okula göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı,3.Ailenin bulunduğu sosyo-ekonomik düzeye göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı,4.Babaların eğitim durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı,5.Annelerin eğitim durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to determine to which degree the 5th grade primary education students have learnt the concepts in the unit ''step by step Turkey'' in Social Sciences lesson.The total of this research is constituted from the students who continue to the 5th grade of the primary state schools in Şereflikoçhisar, a district of province Ankara, in 2009-2010 educational year. In the district mentioned, there are 14 primary schools and approximately 520 5th grade students who attend these schools. 3 of these schools are selected randomly and the research is carried out on 120 students, 54 of whom are girls and 66 of whom are boys. These 120 students form the sample of this research.In the research, a multiple-choice test with 40 questions, each question with four choices, was prepared to determine the success of 5th grade students on the concepts of the unit ''Step by Step Turkey''. A pilot practice was carried out by applying the test to 40 students. According to the results of the pilot practice, item total correlations (the coefficient of item discrimination) of each question have been evaluated.The item difficulty of each question has been analyzed in the pilot practice, as well. When the items have been examined for their validity coefficients and item discriminations, it is seen that there are questions that need to be removed and those which need to be corrected. With the items that need to be corrected, 10 questions have been removed in total and for the actual practice, success test has been carried out with 30 questions. At the end of pilot practice, the reliability of the test with 30 items has been found 0,86.For the analysis of the data, obtained from data collecting tool, the SPSS 15,0 (Statistical Package for Social Sciences) packed programs were used. The frequency and percent (%) values have been counted to show the findings about the students' level of learning of the concepts in '' Step by Step Turkey'' and students' personal knowledge. Besides, t-Test, one way Varience Analysis (One Way ANOVA) and Kruskal Wallis tests was used with the aim of researching the students' level of learning in terms of different changables by looking at the varience homogeneouses (The Test of Levene).At the end of the analysis, the following findings have been obtained in short. It is seen that the level of learning of the concepts in the unit ?Step by Step Turkey?1. does not differentiate meaningfully according to the sexuality.2. does not differentiate meaningfully according to school,3. does not differentiate meaningfully according to the socioeconomic level that they belong to,4. differentiates meaningfully according to the father's educational level,5. differentiates meaningfully according to mother's education level .