Büro yönetiminde kullanılan teknolojilerin işgücü psikolojisi ve sosyal ilişkileri etkileme düzeyleri üzerine bir araştırma
A research on the offecting level of technologies using in the office management to labour psychology and social relations
- Tez No: 278152
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Büro, Yönetim, Büro Yönetimi, Sosyal Hayat, Psikoloji, Technology, Bureau, Management, Bureau Management, Social Life, Psychology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler ve değişimler, kurumları önemli ölçüde etkilemektedir. Hızla üretilen bilgi ve teknoloji, insan istek ve tercihlerinde farklılaşmalara ve karmaşıklıklara sebep olmuştur. Globalleşen dünyada varlıklarını sürdürebilmek ve gelişmek isteyen işletmeler, bilim ve teknoloji alanındaki yenilikleri yakından izlemek ve bu teknolojileri kullanabilen personeller çalıştırmak zorundadırlar.Çağdaş yönetim anlayışında örgütlerin beyni rolünü bürolar üstlenmektedir. Yöneticilerin ihtiyaç duyduğu her türlü veri ve bilginin elde edildiği, işlendiği, kullanıcılarına sunumunun yapıldığı, depolandığı ve her an kullanıma hazır halde tutulduğu büroların, bu faaliyetlerini yerine getirebilmeleri için teknolojik gelişmelere bağlı olarak iş üretmeleri ve bu işleri üretirken de makinelere bağlı kalmayıp duygu ve düşünce sahibi ve sosyal bir varlık olan insan faktörünü de göz önünde bulundurmalıdırlar.Bu çalışmanın amacı; yaşadığımız bilgi çağında sürekli gelişmekte olan teknolojinin büro yönetiminde kullanılırken insan psikolojisi ve sosyal ilişkiler üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini açıklamaktır. Bunu yaparken ilk olarak; tarihsel çağlara göre teknolojinin gelişim süreci açıklanmaya çalışılmıştır. Tarihsel çağlarda yaşanan toplumsal, siyasal ve iktisadi olaylar ve bu olayların teknolojinin gelişmesi üzerine etkileri karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Teknoloji ve işlevleri ile ilgili temel kavramlar tanıtılarak, teknoloji ile birlikte değişen iş yaşamı, bilgi kavramı, bilgi işleme ve bilgi toplumunun gelişim süreci açıklanmaya çalışılmıştır.İkinci olarak; yönetim, büro, büro yönetimi ile ilgili temel kavramlar ve yöntemler incelenmiştir. Bilgi sistemleri ve büro otomasyonunun tanıtılması, bürolarda etkin iletişim yöntemleri, büroların örgütlenmesinde yeni yaklaşımlar, sanal büro kavramı ve sanal büroların çalışma yöntemleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışanların; düşünce yapıları, çalışmalara uyum süreçleri, eğitim durumları, psikolojik ve sosyal yapıları incelenerek bunlardan hangilerinin teknolojiden olumlu hangilerinin olumsuz etkilendiği açıklanmaya çalışılmıştır.Bu amaçla çalışmanın son bölümünde kamuda büro yönetiminde kullanılan teknolojinin etkilerini ölçmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasıyla; büroda çalışan kişilerin fiziksel koşullarını, iş yüklerinin, eğitim durumlarını, kullandıkları araç ve gereçler açıklanmaya çalışılmış ve bunların çalışanlar açısından psikolojik ve sosyolojik etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, rapid technological developments and changes have affected the organizations dramatically. Fast produced informations and technology has brought differentiations and complexity to the human demands and preferences. In the globalized world, the enterprizes that want to survive and develope themselves have to follow the technological developments closely and employ the personnels that can use this technology.In contemporary management concept, the offices undertake the part of the brain in any organization. The offices that keep, process, present and store every kind of datas and informations, needed by the managers, have to use the office management systems effectively and productively in order to conduct these activities paralel to the developing technology.This study has examined positive and negative effects of technology, which is constantly evolving in information age we live in, on human psychology and social relationships in the event of being used in office management. In doing so, firstly it has been tried to explain the development process of technology historically. It has been analysed social, political and economical events experienced at historical times and their effects on the development of technology comparatively. It has been described basic concepts related to technology and its functions, and explained business life that is changing with technology, the concept of information, information processing and the development process of information society.Secondly, it has been examined basic concepts and methods related to management, offices and office management. It has been tried to explain the introduction of information systems and office automation, effective communication methods in offices, new approaches to organization of offices, concept of virtual office and working methods of virtual offices. It has been examined mindset, adoption to work, educational status, psychological and social structures of employees, and tried to explain which of these are positively affected by technology and which of these positively.In the last part of this study, a survey has been conducted in order to measure the impact of technology on office management in the public sector. With this survey, it has been explained the physical conditions, workloads and education status of employees working in the offices, tools and materials they used, and the psychological and sociological effects of these factors on employees.