Yiyecek-içecek işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve personelin hijyen kurallarına ilişkin davranışlarında eğitim faktörü
Hygiene, sanitation in food and beverage business and training factor in personal behaviour related to hygiene rules
- Tez No: 278165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, İşletme, Education and Training, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yiyecek-içecek işletmeleri, hijyen, sanitasyon, hijyen kuralları, eğitim, Food and Beverage Businesses, Hygiene, Sanitation, Hygiene Rules, Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma yiyecek-içecek işletmelerinin hijyen ve sanitasyon durumları ile bu işletmelerde çalışan personelin hijyen kurallarına ilişkin davranışlarının eğitim durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kapsamına Ankara ilinde faaliyet gösteren Turizm İşletme Belgeli yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan 116 personel dahil edilmiştir. Araştırmada tarama modeli uygulanmış olup, verilerin analizi 2009 yılında yapılmıştır.Bu amaç doğrultusunda veriler hazırlanan anket formuyla toplanmış, her çalışanın eğitim durumları belirlenip, hijyen kurallarına ilişkin davranışları tespit edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak, yüzde frekans, ortalama, standart sapma, varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır.Elde edilen bilgiler doğrultusunda, ankete katılan personelin büyük çoğunluğunun eğitim durumu %45,7 ile lisedir. %23,3 ile lisans, %16,3 ile ön lisans ve % 9,5 ile ilköğretim düzeyindekiler takip etmektedir. % 5,2 ile lisansüstü eğitim düzeyindeki personel ankete katılanlar içinde en az oran olarak göze çarpmaktadır.Araştırma sonunda yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan personelin sağlık kuralları ve besin hijyeni ile ilgili hijyen kurallarına ilişkin davranışlarında eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer alt denencelerden el ve vücut hijyeni ile giysi ve araç-gereç hijyeni ile ilgili hijyen kurallarına ilişkin davranışlarda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been aimed to determine the hygiene and sanitation conditions of food and beverage business and personnel hygiene behavior related to differences in educational status. The research has been done in the food and beverages business which have tourism establishment certificate in Ankara with 116 employees who have been working in this business and have accepted to participate in the research. In this research, screening model was applied and analysis of data were conducted in 2009.To achieve these objectives a questionnaire was used to collect the data. Each employee?s educational status and hygiene rules related behavior was determined. In this study, frequencies, mean, standard deviation and analysis of variance were used to evaluate the data.As a result of evaluations, it has been found that majority (45%) of the respondents? educational level were high school, 23,3 %were graduate student, 16,3% were college, 9,5% elementary school and 5,2% master degree/ doctor's degree.The results showed that there were significant differences between behavior related to hygiene rules like health and food hygiene and educational status. However, there weren?t significant differences between related to hygiene rules hand and body hygiene and equipment hygiene.