Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip olma düzeylerinin değerlendirilmesi (Afyonkarahisar ili örneği)
An investigation into classroom teachers? possession level of characteristics required by the constructivist approach (A sample of Afyonkarahisar city)
- Tez No: 278187
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİP DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Yapılandırmacılık, Öğretmen Nitelikleri, Classroom Teachers, Constructivism, Teacher Characteristics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin eğitim-öğretimde planlama, uygulama ve değerlendirme boyutlarında yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip olma düzeylerini belirlemektir. Bu bağlamda, sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip olma düzeylerinin; cinsiyet, kıdem, mezun olunan okul türü, sınıf mevcudu ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine bakılmaktadır.Araştırma, tarama modeli benimsenerek gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında nicel ve nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında; anket, nitel verilerin toplanmasında ise, gözlem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Afyonkarahisar İli merkez ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan 390 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Bu öğretmenlerden, 50'si 6 farklı resmi ilköğretim okulunda görev yapan, nitel verilerin toplanması amacıyla gözlemlenen öğretmenlerden oluşmuştur.Araştırmada iki farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Bu araçlardan biri araştırmacı tarafından geliştirilen ?Yapılandırmacı Yaklaşımın Gerektirdiği Öğretmen Niteliklerini Belirleme Anketi?dir. Diğer veri toplama aracı ise, öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip olma konusundaki mevcut durumlarını ortaya koyabilmek üzere araştırmacı tarafından geliştirilen ?Gözlem Formu?dur. Yapılandırmacı Yaklaşımın Gerektirdiği Öğretmen Niteliklerini Belirleme Anketi toplam 59 maddeden oluşmaktadır. Anketin Cronbach's Alpha değeri 0,96 olarak bulunmuştur. Yapılandırmacı Yaklaşımın Gerektirdiği Öğretmen Niteliklerini Belirleme Anketi temel alınarak uzman görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanan gözlem formu ise, 20 maddeden oluşmaktadır.Araştırma sonucunda, ulaşılan verilere göre, örneklemdeki sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip oldukları ileri sürülebilir. Fakat gözlem sonuçlarına göre, öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere yeterince sahip olmadıkları söylenebilir. Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği niteliklere sahip olma düzeylerinin cinsiyetlerine, kıdemlerine, mezun olunan okul türüne, sınıf mevcuduna ve sınıf düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the classroom teachers? possession level of characteristics required by the constructivist approach on planning, implementation and evaluation dimensions of teaching and learning. In this context, the research aimed to look at whether or not there was any significant difference in terms of classroom teachers? possession level of characteristics required by the constructivist approach with respect to variables such as gender, experience, graduated school type, class size and class level.The research was conducted by survey model adopted. Quantitative and qualitative data collection techniques were used during the data collection phase. A questionnaire was used in the collection of quantitative data and an observation method was used in the collection of qualitative data. The research sample of the study consists of 390 teachers working at primary schools in the central city of Afyonkarahisar. Qualitative data was collected through observing 50 teachers (out of 390) working at six different primary schools.Two different data collection tools were used for the research. The first data collection tool was a questionnaire developed by the researcher, ?Questionnaire for Determining Teacher Characteristics Required by the Constructivist Approach?. Other data collection tool was an ?Observation Form? developed by the researcher in order to reveal teachers? current situation on possessing characteristics required by the constructivist approach. The Questionnaire for Determining Teacher Characteristics Required by the Constructivist Approach consisted of 59 items in total. Cronbach?s Alpha value of the questionnaire was found to be 0.96. The Observation Form which was based on the questionnaire and prepared in accordance with expert opinions and recommendations consisted of 20 items.In conclusion, according to the analyzed data it can be claimed that the sample of classroom teachers for this study appeared to possess the characteristics required by the constructivist approach. However, the results of the observation revealed that the level of teacher characteristics required by the constructivist approach can said not to be at a sufficient level. It was also found that there was no significant difference in terms of classroom teachers? possession level of characteristics required by the constructivist approach with respect to variables such as gender, seniority, graduated school type, class size and class level.