Das soziale und unterrichtsmethodische Verhalten von Türkischen DaF-Lehrern an den Anadolugymnasien
Anadolu lisesi Almanca öğretmenlerinin sosyal ve öğretim yöntemlerine ilişkin davranışları
- Tez No: 288291
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil eğitimi, yapılandırmacı yaklaşım, Almanca öğretmenleri, öğretmen davranışları, öğrenme kuramları, Foreign language teaching, constructivist approach, German Language Teachers, teacher behaviors, learning theories
- Yıl: 2011
- Dil: Almanca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışmanın amacı, Anadolu Liselerinde görevli Almanca öğretmenlerinin sınıf içi sosyal ve öğretim yöntemlerine ilişkin davranışlarını değerlendirmektir. Çalışmada ayrıca Almanca öğretmenlerinin sınıf içi davranışlarını etkileyen meslek sorunları ve bu sorunların nedenleri de ele alınmıştır.Bu çalışmanın araştırma evrenini 2010-2011 öğretim yılında Anadolu Liselerinde çalışan Almanca öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, mesleki bilgi ve becerileri açısından öğretmenlerin kendilerini değerlendirmesi için anket, alandaki sorunların saptanabilmesi için röportaj ve sınıf içi durumların tespiti için gözlem tekniği tercih edilerek nitel ve nicel araştırma yöntemleri birarada kullanılmıştır.Araştırma sonuçları, Almanca öğretmenlerinin, sınıf içi davranışların öneminin bilincinde oldukları ve vücut dilini etkin kullanabildiklerini, öğrenci-öğretmen etkileşimine önem verdiklerini, dersin hazırlık ve işlenişinde yaratıcı olduklarını, öğrencilerin derse katılımını teşvik ettiklerini, öğrencilere karşı esnek ve hoşgörülü davrandıklarını, sınıf yönetiminde güncel teknikler kullandıklarını, derste öğrencilerin özerk öğrenme yeteneklerini geliştirecek etkinliklere yer verdiklerini, kültürlerarasılığın bilincinde olduklarını ve meslek bilgi ve becerilerini geliştirecek etkinliklere katılmak istediklerini göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, öğretmenlerin, sıcak bir öğrenme ortamı oluşturma, öğrencilerin öğrenme stratejileriyle ilgili farklılıklarını dikkate alma ve sınıfta danışman rolü üstlenme konularında başarılı olamadıklarını, ayrıca yapılandırmacı yaklaşımın gerektirdiği gibi süreç değerlendirmeye yönelik portfolyo, sunum, performans ve proje ödevlerini sıklıkla kullanmadıklarını ortaya koymaktadır.Bu çalışma kapsamında Anadolu Lisesi Almanca öğretmenlerinin sınıf içi sosyal davranışları ve öğretim yöntemlerine ilişkin Türkiye genelinde yürütülen nitel ve nicel araştırmalarla öğretmenlerin güçlü ve özellikle zayıf yanları ve böylece ihtiyaçları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirilerek, gerek öğretmenlere gerekse öğretmen yetiştiren, öğretmen görevlendiren, hizmet içi eğitim faaliyetleri sunan kurum ve kuruluşlara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess in-class behaviors of German Language Teachers working at Anatolian High Schools in terms of social and methodological aspects, and to discuss both the positive and negative effects of these behaviors over the learning environment. Furthermore, this study also aims to gather information about professional problems that German Language Teachers go through, and to seek the sources of these problems.Research universe of this study includes German Language Teachers working at Anatolian High Schools during the academic year of 2010 and 2011. Whereas a questionnaire was employed in order for teachers to evaluate themselves in terms of professional skills, interview and observation techniques were utilized in order to determine teachers? professional problems and in-class behaviors respectively. Therefore, both qualitative and quantitative techniques were simultaneously used.Because findings have revealed that German Language teachers can actively use the body language, value the interaction between students and teachers, are creative in both preparing and teaching the class, encourage student participation, are tolerant and flexible with their students, make use of modern techniques during class management, include activities that promote autonomous learning, have inter-cultural conscious, and are eager to participate in professional development activities, they are well aware of the importance of teachers? in-class behaviors in foreign language teaching.However, German Language teachers have also been identified to be weak in building a warm classroom environment, in noticing the differences among students? learning strategies, and in taking the role of an advisor in the classroom. Moreover, results have shown that German Language teachers rarely make use of process evaluation tools such as portfolio, presentation, performance and project assignments although these techniques provide learning through experience, which is a requirement of constructivist teaching approach. According to constructivist approach, anything learned can be retained for a long time only under these conditions. Therefore, German Language teachers should improve their professional competence in accordance with the new trends in foreign language teaching, and should actively use them during the classes.The research outputs have been presented to the educational institutions with advices in terms of the results of this Study.